Hälsa.

2018-07-09 09:38
Ny forskning öppnar upp möjligheten för artificiellt tillverkade äggstockar, vilket kan möjliggöra för kvinnor som genomgått fertilitetsskadande behandlingar att få barn trots att deras egna äggstockar förlorat sin funktion. Bild: Pixabay
Ny forskning öppnar upp möjligheten för artificiellt tillverkade äggstockar, vilket kan möjliggöra för kvinnor som genomgått fertilitetsskadande behandlingar att få barn trots att deras egna äggstockar förlorat sin funktion.

Ny konstgjord äggstock kan hjälpa kvinnor att bli gravida

Forskare har lyckats skapa en ”artificiell äggstock” från mänsklig vävnad och ägg. Detta ska i framtiden hjälpa kvinnor som genomgått fertilitetsskadande behandling, exempelvis cancerpatienter, att bli gravida. Om fem till tio år är de framtagna äggstockarna klara för mänskliga prövningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När en kvinna får en cancerdiagnos kan det också innebära ett besked om att hon inte kommer att kunna bli gravid i framtiden. Detta eftersom både strålbehandling och kemoterapi kan förstöra fertiliteten.

Problemet håller dock på att få en lösning. Inom en snar framtid kan dessa patienter komma att få artificiella äggstockar. Det visar ett forskarteam från Köpenhamn i dag, måndag, på en europeisk konferens för mänsklig reproduktion.

– Som ett resultat av allt effektivare cancerbehandlingar ökar överlevnadsgraden för cancerpatienter. Därför ska unga kvinnliga patienter som återhämtar sig från cancer nu kunna fokusera på livskvaliteten, inklusive möjligheten att bli gravida och bära sina egna barn, säger forskaren Susanne Pors på Rigshospitalet i -Köpenham.

Forskarteamet visar att deras laboratorietillverkade äggstockar kan hålla mänskliga ägg levande i veckor.

– Detta är det första beviset på att vi faktiskt kan stödja dessa äggceller, säger forskaren Susanne Pors.

Nedfrysning används i dag

Det är ungefär två procent av alla kvinnor som drabbas av maligna cancerformer under sin fertila ålder och som, på grund av behandlingen, riskerar att förlora sin äggstocksfunktion. I dag är den enda möjligheten för dessa att behålla fertiliteten att transplantera äggstocksvävnad. Då fryses kvinnans vävnad ned före den fertilitetsskadande behandlingen och efter behandlingen sätts vävnaden tillbaka, vilket gör att kvinnorna kan få barn på samma sätt som före behandlingen.

– Detta är i regel en säker procedur, men hos vissa patienter är denna teknik osäker eller oanvändbar på grund av risken att återinföra malignitet när äggstocksvävnaden återställs. Därför är en laboratorietillverkad äggstock ett bättre alternativ, såsom vid sjukdomar som angriper själva äggstocken, säger Susanne Pors.

Sådana sjukdomar kan vara exempelvis äggstockscancer och leukemi. Inplanterade artificiella äggstockar kan även hjälpa kvinnor med multipel skleros och blodsjukdomen beta-talassemi, eftersom sjukdomarna kan kräva vård som är fertilitets-skadande. Kvinnor som går igenom klimakteriet tidigt kan också tänkas ha nytta av forsknings-resultaten.

Kan dröja tio år

Forskningen har genomförts i Köpenhamn på laboratoriet för reproduktiv biologi. Där finns en unik tillgång till mänsklig vävnad donerad för forskning. Det kommer dock att dröja flera år innan den första kvinnan får artificiella äggstockar. Enligt Susanne Pors kan det handla om fem till tio års arbete innan de är klara för mänskliga prövningar.

– Mänskliga äggblåsor, eller folliklar, med ägg är mycket svåra att växa och mogna utanför kroppen. Så att få detta att fungera är en stor prestation, konstaterar Susanne Pors.

Fertilitetsbevarande åtgärder

I dag finns möjligheter att bevara könsceller för att om möjligt i ett framtida skede kunna få barn, exempelvis när cancerbehandling påverkar fertiliteten. Detta kan ske genom att spermier, testikelvävnad, äggstocksvävnad, ägg eller befruktade ägg, embryon, fryses ned.

Äggstockarna

l Äggstocken är ett inre könsorgan där äggceller utvecklas, vilket är den ena köncellen vid fortplantning. Äggstockarna inne-håller äggblåsor, eller -folliklar. I varje blåsa finns var sin äggcell, förstadiet till ett ägg.

Den vanligaste sjukdomen i äggstockarna är tumörer. Varje år drabbas cirka 700 kvinnor i Sverige av äggstockscancer. De flesta som insjuknar är mellan 40 och 70 år. Sjukdomen kallas ibland för bukens tysta tumör eftersom symtomen brukar vara vaga i början.