Inrikes.

2018-11-27 14:00
”Årets julklapp är gratis, ge någon av din tid", säger Alfred Skogberg på Suicide zero. Bild: Isabell Höjman/TT / Suicide zero
”Årets julklapp är gratis, ge någon av din tid", säger Alfred Skogberg på Suicide zero.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny kampanj mot självmord – under årets mörka månader

Varje dag tar fyra personer sina liv i Sverige. Nu inleds en period av året där ensamheten kan bli extra påtaglig. Nyårs­dagen är den dag på året då flest personer tar sitt liv.

”Årets julklapp är gratis, ge någon av din tid. Att bjuda in eller bara att gå över med en blomma kan vara livsavgörande”, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på organisationen Suicide Zero.

Årligen tar ungefär 1 500 personer sina liv i Sverige. Det är fyra om dagen. Ungefär 15 000 försöker ta sitt liv varje år och 150 000 har allvarliga självmordstankar. Mängder av människor går i detta nu igenom en kris som för ett otränat öga inte syns. De är våra grannar, vänner, närstående och arbetskamrater.

– Nu går vi in i konsumtionshetsens tidsperiod nummer ett. Vi är så otroligt fokuserade att köpa saker för att få lyckan, men det är en villfarelse. Det är inte prylar man behöver om man funderar på att ta sitt liv, säger Alfred Skogberg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad kan vi göra för att förhindra självmord?

– Det finaste vi kan ge är vår tid och vår medmänsklighet. Stötta medmänniskor som har det svårt, hör av dig till vänner under julhelgerna, låt inte någon sitta ensam. Gå över med en blomma eller vad som helst. Det kan vara helt livsavgörande för någon som har det tufft. Det är också viktigt att fråga om personen har självmordstankar om du är orolig för någon i din omgivning. När tankar formuleras i ord blir det lättare att gå vidare och du som lyssnar kan få mycket värdefull information, säger Alfred Skogberg.

Varför är det tabu att prata om självmord?

– Jag tror att det till stor del har historiska orsaker. En gång i tiden var det olagligt, man kunde till och med bli straffad om man gjorde självmordsförsök. Det var ett brott mot gud och den idén lever kvar. Självmord är också ett ordval som är lite märkligt, vi pratar idag hellre om ”psykologiska olycksfall”. Självmord låter så bestämt, som att man målmedvetet tar sitt eget liv. Man glömmer bort att dessa människor har som ett getingbo i huvet. De försöker hitta lösningar men under en depression är problemlösningsförmågan nedsatt. Självmord kan då tyckas vara en lösning på krisen. Men det är en permanent lösning på ett tillfälligt problem.

Vad kan vi göra förebyggande?

– Till att börja med handlar det mycket om ett skapa ett klimat som gör det tillåtande att prata om att livet kan kännas outhärdligt. En chef ville ha vår logga på bolagets hemsida, för att signalera att det är okej att prata om ohälsa och för att etab­lera ett sådant företagsklimat. Det är viktigt för arbetsgivare att skapa arbetsklimat där anställda inte ska vara rädda för att förlora jobbet om de berättar att livet är tufft, säger Alfred Skogberg.

Suicide Zeros tips om varningstecken att vara extra uppmärksam på

När någon drar sig undan från vänner och familj.

Är ointresserad av saker hen tidigare brytt sig om.

Pratar om att allt känns hopplöst.

Äter eller sover mer eller mindre än tidigare.

Uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak.

Dricker överdrivet mycket alkohol eller tar droger.

Är upptagen av döden och pratar om självmord.

Skadar eller är oförsiktig med sig själv.

Ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa.

Plötsligt mår bra efter att under en längre tid mått dåligt.