Inrikes.

2021-07-05 20:54
Det var fel att stänga Skytteholmsskolan i Solna kommun när Engelska Skolan öppnade, slås fast i en dom. Bild: Shutterstock, Ulf Palm/TT
Det var fel att stänga Skytteholmsskolan i Solna kommun när Engelska Skolan öppnade, slås fast i en dom.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny dom: Fel av kommunen att lägga ner skola när friskolan öppnade

Beslutet om att lägga ner Skytteholmsskolan strider mot lagen om barnkonventionen enligt en ny dom från förvaltningsrätten.

– Det visar att vi hade rätt från början, säger föräldern Gotte Ringquist.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I december förra året kom beskedet att Skytteholmsskolans mellan- och högstadium i Solna skulle läggas ned. Anledningen var att kommunen hade ett överskott av skolplatser efter etableringen av Internationella Engelska skolan.

Nedstängningen har gjort föräldrar i kommunen rasande vilket gav upphov till "skolinitiativet" som krävt att man ska sluta göra besparingar på barn och unga i Solna.

Beslutet upphävs

Under dagen blev det tydligt att kampen ändå har gjort skillnad.

"Sammanfattningsvis bedömer förvaltningsrätten att beslutet inte tagits i enighet med lagen om Förenta Nationernas konvention om barnets rättigheter men i övrigt inte strider mot 13 kap. 8 § kommunallagen. Beslutet ska således upphävas enligt 13 kap. 8 § 4 kommunallagen", står att läsa i förvaltningsrättens beslut.

– Det var ett fantastiskt besked, det visar att vi hade rätt från början, trots det kommunen sagt. Men vad det leder till i slutändan står skrivet i stjärnorna. Som jag förstod det är det också första gången någonsin som barnkonventionen användes som lag mot en nedstängning av en skola, det är också stort. Det visar att det faktiskt går att få folk att lyssna och ändra saker och ting om man går ihop och jobbar tillsammans, vilket är hoppingivande för framtiden, säger Gotte Ringquist, medlem i Skolinitiativet och förälder till ett barn som påverkats av beslutet för Skytteholmsskolan.

"Det är barnen som får betala priset”

Gotte Ringquist tror att detta är en viktig signal för hur skolpolitik ska få drivas i Sverige och i Solna. Däremot är det för sent att göra något åt nedstängningen av just Skytteholmsskolan. Personalen är redan uppsagt och barnen har fått göra nya skolval.

– Det här är väldigt bra men det tar inte bort halvåret av total kaos som beslutet i december ledde till, oavsett hur det blir har detta ställt till mycket problem. Yngsta sonen skulle börjat fyran i skytteholmsskolan men måste nu flytta. Det har varit ett stökigt halvår, deras klass som fungerat bra kommer spridas vind för våg, det är barnen som får betala priset så är det ju, säger han.