Hoppa till innehållet

Inrikes

Kraftiga reaktioner efter Academedias värvning av Begler

Skolkoncernen Academedia har värvat Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på både Skolinspektionen och Försäkringskassan, till sin styrelse. 
Skolkoncernen Academedia har värvat Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på både Skolinspektionen och Försäkringskassan, till sin styrelse.  Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på både Skolinspektionen och Försäkringskassan, ska bli styrelseledamot för friskolekoncernen Academedia. Det är en strategisk rekrytering. Hon kan komma att bli ett av Academedias starkaste kort när friskolornas framtid ska avgöras. – Hon vet naturligtvis precis vem i myndighetssverige man borde prata med i alla frågor, säger Ester Pollack, professor och författare till en rapport om svängdörrar mellan politik och näringsliv.

Det var i början av veckan som Academedia meddelade att Ann-Marie Begler föreslås till företagets styrelse. ”Beglers gedigna erfarenhet av offentlig verksamhet bedöms även vara en stor tillgång för Academedias verksamhet”, skrev företaget i ett pressmeddelande. Men många rasade över att Begler, med sin långa karriär inom det offentliga och inte minst Skolinspektionen, skulle ta uppdrag från ett privat företag. Andra påpekade att Academedia även tidigare har rekryterat från skolmyndigheter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser