Inrikes.

2016-07-27 12:00
Förra årets Pride Järva samlade omkring 20 deltagare, bland annat arrangören Jan Sjunnesson (i mitten av bilden).  Bild: Sam Linderoth
Förra årets Pride Järva samlade omkring 20 deltagare, bland annat arrangören Jan Sjunnesson (i mitten av bilden).

Nu ska islamhatet tvättas rosa

I dag anordnas Pride Järva i Stockholm, en marsch genom det man kallar för ett ”muslimskt ghetto”. Men att använda hbtq-frågor för att spä på islamhatet är inte en svensk uppfinning. På flera håll i världen vinner homonationalismen nu mark.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En man i 30-årsåldern med blonderad backslick och stora solglasögon kliver upp i talarstolen.

– Demokratiska politiker i det här landet välkomnar en religion som vill döda oss, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi befinner oss i en avskild lokal i Cleveland, nära den arena där det republikanska partiet håller konvent. En grupp konservativa har bjudit in till möte och fest. Men det är inte ”family values” eller anti-abortlagar som ska diskuteras i i dag. Det är homosexuella mäns rättigheter.

Några av organisationerna bakom arrangemanget heter ”Gays for Trump” och ”GOProud”. Med på mötet är Geert Wilders, excentrisk ”islamkritiker” från Nederländerna, och Pamela Geller, amerikansk motsvarighet. Tillsammans med så kallade vita nationalister från USA bildar de en rörelse som kommit att kallas ”alt-right”, en alternativ höger – med islamhatet som gemensam nämnare.

De menar att Donald Trumps kampanj har varit den mest toleranta hittills (för homosexuella män, det vill säga). Men kampanjen har också utmärkt sig på ett annat sätt. Hetsen mot muslimer har nått nya nivåer i USA. Och det är just där som mannen i talarstolen har hittat sin nisch.

Läs vidare på nästa sida: Ställde in Sverigebesök

Ordlista

Pinkwashing: Att med hjälp av symboliska handlingar framstå som hbtq-vänliga. Från början ett fenomen som företag anklagas för, men senare även stater och politiska rörelser.

Homonationalism: När nationalistiska partier omfamnar delar av hbtq-rörelsen för att på så sätt markera gränser mot andra kulturer.

Alt-right: En alternativ högerrörelse i USA. Den är invandrings- och islamfientlig med inslag av libertarianism, nationalism och antisemitism. Anses stödja Donald Trump.