Hoppa till innehållet

Inrikes

Nu ska de svenska adoptionerna utredas

”En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och  adoptionsbyråerna”, säger Jyothi Svahn.
”En adoption är ett trauma man inte vill erkänna som ett övergrepp eftersom man i de här berättelserna oftast är väldigt lojal med adoptivföräldrarna och adoptionsbyråerna”, säger Jyothi Svahn. Bild: Bild: David Johansson

Dagens ETC.

Oegentligheter kring internationella adoptioner till Sverige ska utredas på djupet. Det gjorde socialminister Lena Hallengren (S) klart på en pressträff på onsdagen. – I uppdraget ingår att utreda och klargöra alla aktörers roller, vetskap om, eller delaktighet i eventuella oegentligheter, säger Lena Hallengren.

Jyothi Svahn var fem och ett halvt när hon och hennes lillasyster adopterades av ett par i Ljusdal från ett barnhem i Bangalore i södra Indien. ­Adoptionen genomfördes genom Adoptionscentrum, den största av de svenska föreningar som förmedlar adoptioner i Sverige. I hennes adoptions­papper stod det att mamman var okänd och att hon saknade en familj som kunde ta hand om henne. Men som ung vuxen fick hon veta att hon och systern i själva verket hade stulits från deras mamma i Indien.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser