Hoppa till innehållet

Inrikes

Nu kan ”straffavgifter” till friskolor stoppas

Många kommuner har de senaste åren betalat ut extra ersättning till fristående skolor efter att den egna verksamheten gått back. Förra året tvingades Hässleholm till en utbetalning på 4,5 miljoner kronor där nästan allt gick till Thoréngruppen och Internationella engelska skolan.
Många kommuner har de senaste åren betalat ut extra ersättning till fristående skolor efter att den egna verksamheten gått back. Förra året tvingades Hässleholm till en utbetalning på 4,5 miljoner kronor där nästan allt gick till Thoréngruppen och Internationella engelska skolan. Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Fristående skolor ­behöver inte få extra skolpeng när kommuner täcker upp för underskott i sina egna skolor. Det är konsekvensen av ett beslut från Högsta förvaltnings­domstolen i ett mål som – kanske – kan ­komma att ändra spel­reglerna på skolmarknaden.

Mer än var fjärde kommun har de senaste åren betalat ut extra ersättning till fristående skolor efter att den egna verksamheten gått back. Det visade tidningen Skolvärlden i en granskning i höstas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser