Inrikes.

2016-07-26 12:00
  • Gerillasoldater genomför sitt dagliga fysiska träningspass, en tidig morgon.
    Gerillasoldater genomför sitt dagliga fysiska träningspass, en tidig morgon.
  • De flesta av intervjuerna gjordes under träd och i tät vegetation, som skydd mot solen och mot spaning från det turkiska flygvapnet.
    De flesta av intervjuerna gjordes under träd och i tät vegetation, som skydd mot solen och mot spaning från det turkiska flygvapnet.
  • En gerillasoldat framför bunkern där han sov ­natten innan. Kriget har varit tillbaka i ett år.
    En gerillasoldat framför bunkern där han sov ­natten innan. Kriget har varit tillbaka i ett år.

”Nu börjar ett ännu tuffare krig”

Det återuppståndna kriget mellan den kurdiska PKK-gerillan och Turkiet har rasat i ett år. Våldsspiralen saknar ett synligt slut. Joakim Medin besöker gerillans högkvarter för att reda ut intressespelen och se vart konflikten tar vägen efter den misslyckade militärkuppen i Turkiet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Min vägvisare Daliyan och jag har legat och sovit i en kvart när vår värd plötsligt springer in i rummet och tänder lampan. Hans ögon är uppspärrade och jag får genast hjärtklappning. Ska en turkisk flygbomb slå ner på våra huvuden? Håller just det på att ske, som redan skrämt mannens fru och småbarn till att lämna hemmet för staden nere på låglandet?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nej, det gör det inte.

– Det är militärkupp i Turkiet! Kom och se, skriker han och rusar tillbaka till tv:n.

Under nästan hela natten följer vi dramat, som alla här förstår är av mycket stor betydelse, och som antagligen kommer lägga grunden till ett nytt slags Turkiet. Sedan gryr en ny dag över Kandilbergen i irakiska Kurdistan, där gulbruna massiv reser sig mot skyn och de allra högsta topparna fortfarande har snö på sig. Det här är högkvarteret för Kurdistans arbetarparti (PKK), en av Mellanösterns största politiska massrörelser.

PKK kontrollerar totalt sju sådana mindre landområden, i irakiska Kurdistan. I Kandilbergen har de på en yta av 45 gånger 25 kilometer byggt upp en administration med bland annat egen polis, kommunalråd och ett sjukhus med gratis vård.

Läs vidare på nästa sida: Mångårigt krig

PKK

Kurdistans arbetarparti (PKK) bildades 1978 med målet att skapa ett socialistiskt, självständigt Kurdistan.

En väpnad kamp fördes först mot kurdiska rika markägare, som kollaboratörer till staten. Sedan 1984 har ett inbördeskrig mot staten utkämpats, som krävt tiotusentals människoliv och miljontals flyktingar. Sedan 1999 kämpar PKK för en anti-kapitalistisk autonomi.

Ideologin hos PKK:s grundare Abdullah Öcalan utgör kärnan i en politisk massrörelse, som är verksam i de kurdiska områdena i Turkiet, Syrien, Irak och Iran samt i den kurdiska diasporan. Sedan 2014 är de revolutionära kurder i Rojava, norra Syrien, allierade med USA för att bekämpa jihadiströrelsen Islamiska staten.

Inbördeskriget

Inbördeskriget i Turkiet har sina rötter i en nästan hundraårig diskriminering som kurder och andra etniska minoriteter utsatts för, sedan den turknationalistiska republiken skapades. Kurder blev utan ett eget hemland i de avtal och gränsdragningar som europeiska kolonialmakter skapade för Mellanöstern, under och efter det första världskriget.