Inrikes.

2021-09-20 13:14
 • Återkommande utgifter för till exempel frukt och mellanmål till skolans fruktstunder kan utgöra en betydande kostnad för vårdnadshavare. Bild: Shutterstock
  Återkommande utgifter för till exempel frukt och mellanmål till skolans fruktstunder kan utgöra en betydande kostnad för vårdnadshavare.
 • Ulf Aldén, verksamhetschef inom grundskolor i Örebro kommun. Bild: Press
  Ulf Aldén, verksamhetschef inom grundskolor i Örebro kommun.
 • Cecilia Lönn Elgstrand (V), ledamot i programnämnden för barn och utbildning i Örebro kommun. Bild: Press
  Cecilia Lönn Elgstrand (V), ledamot i programnämnden för barn och utbildning i Örebro kommun.
 • Lena Sundström, skolchef i Solna stad. Bild: Press
  Lena Sundström, skolchef i Solna stad.
Puffetikett
Dagens ETC

Nolltolerans mot kostnader för föräldrar i skolan följs inte

Politikerna i Örebro kommun fick nog av de extra kostnaderna i skolan och 2017 infördes nolltolerans. Fyra år senare verkar policyn gås ifrån allt oftare, något som förvånar lokalpolitikern Cecilia Lönn Elgstrand (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Politikerna i Örebro kommun fick nog av de extra kostnaderna i skolan och 2017 infördes nolltolerans. Fyra år senare verkar policyn gås ifrån allt oftare, något som förvånar lokalpolitikern Cecilia Lönn Elgstrand (V).

Enligt Ulf Aldén, verksamhetschef inom grundskolor i kommunen, var lojaliteten och förståelsen stor bland rektorerna när policyn sjösattes. Han säger att politikerna som beslutade om nolltoleransen var väldigt bestämda med att inga extra kostnader skulle få förekomma i Örebros skolor.

– Det var total nolltolerans. Men idag har jag uppfattningen att man har ett litet mer balanserat läge. Jag får inga signaler om att man är lika rigid nu som då, säger han.

Han anser att det finns risk för att man halkar tillbaka till gamla banor om man är så hård som politikerna var 2017.

– Skolorna fick ju inte en större budget, och trots det skulle de stå för allt. Jag vill minnas att man fick en engångssumma, men det blev ingen justering av budgeten. Man pratade ju till och med om att det inte skulle samlas in ­några pengar till skolresorna och att barnen inte skulle få ha med sig frukt till rasten.

Idag kan rektorer låna ut ljudutrustning och lokaler till föräldrar som vill anordna disco och på det sättet samla in pengar till skolresor, enligt Ulf Aldén.

Politiker förvånad

Cecilia Lönn Elgstrand (V), ledamot i programnämnden för barn och utbildning i kommunen, är förvånad över att policyn har börjat luckrats upp.

– Det har inte varit uppe för ett nytt beslut, så policyn ligger kvar så vitt jag känner till. Jag tycker att det låter som en allvarlig signal om man inte tycker att det ska tas på lika stor allvar nu när tiden har gått.

Enligt henne ska allt i skolan vara likvärdigt, och det innebär att det inte får finnas några dolda kostnader.

– Man kan inte riskera att lämna några barn utanför för att man till exempel inte har råd att vara med på en insamling eller en resa. Eller att femton barn har frukt med som äts gemensamt, men tre lämnas utanför.

Hon menar att det inte bara handlar om kostnaden, eller om att man befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation – föräldrar kan glömma och det kan kännas utpekande. Dessutom ska fritidshemmen tillhandahålla mellanmål, säger hon.

Rektorerna i skolorna sköter sin egen budget, och Cecilia Lönn Elgstrand anser att rektorerna kanske måste sätta undan en liten slant till exempelvis skridskor eller hjälmar för att kunna låna ut.

– Det är kanske rimligt att titta på det här igen – kanske behövs en extrapott. Jag ­behöver höra mig för lite. Det är viktigt att vi efterföljer det här, säger hon.

Veckobrev i Solna om frukt

I en skola i Solna stad skickades veckobrev ut i början av höstterminen om att barnen ska ta med sig frukt dagligen. För Lena Sundström, skolchef i Solna stad, kommer det som en överraskning.

– Det får absolut inte förekomma. Man får inte ta ut en avgift i våra verksamheter. ­Speciellt inte när det handlar om återkommande avgifter, som ju frukt i det här fallet är, säger hon.

Enligt henne finns avtal med matleverantören Sodexo och där ingår frukt. Om ett behov av mer frukt finns är det något Solna stad får kolla på, menar hon.

– Det handlar inte om några pengar för oss i Solna stad, men kan bli en betydande kostnad för vårdnadshavare. Vi måste aktualisera frågan på nytt. Vi hade det inte på agendan nu ­inför hösten – vi tog det nog som självklart, men det kan man inte göra. Jag tar det här vidare till rektorsgruppen, säger hon.

Kostnadsfri skola utan extra kostnader

– Infördes i mars 2017 i Örebro kommun i alla kommunala skolor och fritidshem.

– Frukt ska ingå och om någon elev vill ta med sig frukt får den ätas på rasten.

– Matsäck till utflykter ska skolan stå för.

– Utrustning för exempelvis skridsko- och skidåkning ska enligt beslutet lånas ut av skolan. Utklädningskläder till lucia, teater eller maskerad ska lånas ut.

– Leksaker får inte tas med hemifrån till aktiviteter i skolan.