Inrikes.

2018-05-16 11:46
NMR i Visby 2017. Bild: Janerik Henriksson/TT
NMR i Visby 2017.

NMR utestängs från Almedalen – efter bokningskupp av regionen

Fullmäktige i Region Gotland bokar upp Almedalsområdet för att förhindra nazistiska NMR:s närvaro under politikerveckan.

– De här krafterna som motverkar och hotar demokratin hör inte hemma i Almedalen, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

På måndagen tog fullmäktige beslutet att boka upp Almedalen två dagar före och en dag efter politikerveckan, som hela Hela Gotland var först med att rapportera. Det för att undvika odemokratiska partier, som Nordiska motståndsrörelsen, från att ta plats där och på så vis indirekt bli en del av evenemanget.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

En sådan kupp genomfördes av nazistiska Svenskarnas parti 2014, då de bokade in sig på Almedalsscenen under lördagen och därmed indirekt inledde politikerveckan. ”Det får aldrig hända igen”, sa regionstyrelsens dåvarande ordförande Åke Svensson (S).

I år är det den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som Region Gotland vill hålla borta från Almedalen.

– Vi vill säkerställa att de partier vi inte vill ha där inte ska få tillgång till området, säger Meit Fohlin (S), ordförande för Region Gotland.

Enig församling

Ett i stort sett enigt kommunfullmäktige röstade igenom beslutet om att förhindra NMR från att ta plats på scen under eller i anslutning till politikerveckan. Den enda som valde att rösta emot var den politiska vilden Hannes Müller, invald i kommunfullmäktige via Sverigedemokraternas partilista.

– Yttrandefriheten är en av grundstenarna i demokratin. Att utesluta åsikter och föreningar som man kan beteckna som odemokratiska är en mycket farlig väg att gå. Jag tycker att islamister, NMR och Fi ska hälsas välkomna till Almedalsveckan, bara de beter sig som folk, säger han till lokaltidningen Hela Gotland.

Men Meit Fohlin framhåller att Almedalsveckan är en sammankomst som på olika sätt representerar det demokratiska samhället och alla människors lika värde. Att då släppa in en organisation som NMR är helt enkelt inte lämpligt, menar hon.

– De här krafterna som på olika sätt motverkar och hotar demokratin hör inte hemma i Almedalen, säger Meit Fohlin.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter