Hoppa till innehållet

Inrikes

NMR-nazist häktad – misstänks för bombplaner

Bild: Faksimil, Johan Nilsson/TT

Dagens ETC.

En 20-årig man i Tyresö häktades på lördagen misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt innehav av explosiva varor. Mannen är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen.

Det var den 20 januari som mannen anhölls i sin frånvaro. Han greps senare av polis och fördes till Norrmalmsarresten i Stockholm. Vid 13.30 på lördagen hölls häktningsförhandlingar i Nacka tingsrätt. Mannen är häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Brotten ska ha begåtts i Tyresö någon gång mellan december och januari. Av utredningsskäl begärde åklagaren att häktningsförhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar och att han får restriktioner. 

Försvarsadvokat Simon Bergström uppger att hans klient nekar till brott.

– Jag kan inte uttala mig om några detaljer eftersom det råder förundersökningssekretess.


Enligt uppgifter till Dagens ETC har den brottsmisstänkte sedan åtminstone 2019 varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han har deltagit i flera demonstrationer, flygbladsutdelningar och friluftsaktiviteter. Den 14 april var mannen kransbärare under en minnesceremoni vid den svenske nazisten Gösta Hallberg-Cuulas grav.

Under det senaste året har det förekommit två andra rättsfall där personer med koppling till NMR haft tillgång till sprängmedel. I november förra året häktades en 25-åring i Falköping misstänkt för att ha planerat en bombattack och i februari anhölls en annan NMR-sympatisör efter att polisen hittat en rörbomb i mannens bostad.Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00