Inrikes.

2018-07-11 11:00
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj i år.  Foto: Ulf Palm/TT
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj i år.

NMR får dagligt tillstånd inför valet

Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd för dagliga kampanjer inför valet. NMR kommer att ha "kaffebord” på tre platser i Ludvika – den kommun där den nazistiska organisationen är som mest aktiv.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd av polisen att ha valkampanjer i Grängesberg, Fredriksberg och Ludvika. Organisationen får ha ”politisk information, kaffebord” på specifika platser i orterna mellan klockan 11.00 och 18.00 – varje dag fram till den 30 september.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt Marielle Lindeberg, jurist vid polisen och handläggare i ärendet, fick NMR de tider som de själva sökt om.

– Det är en stark grundlagsskyddad rättighet så vi har behandlat den som vilket annat partis ansökan som helst.

Hon poängterar att säkerhetsaspekten vägts in i besluten om vart NMR får stå, och så även i Ludvika där organisationen fått tillåtelse att ha ”kaffebord” i korsningen vid Storgatan - Carlavägen.

– Vi uppfattar det inte som att det skulle kunna förekomma någon störning om de står vid de här platserna under de här tiderna.

Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Alliansen ska också stå i nämnda korsning och kommer i vanlig ordning att dela upp tiderna mellan sig fram till valet. Maria Strömkvist (S), ordförande i Ludvikas kommunfullmäktige, är förvånad över att NMR ska kampanja på samma plats och efterfrågar en lagändring för att stoppa liknande tillstånd i framtiden.

– Det känns jätteolustigt. Dels är det olustigt för oss valarbetare som kommer att stå där. Det andra är att folk kanske inte kommer fram överhuvudtaget och att man kanske inte kommer att vilja vara på platsen.

Ställer upp i val

I år ställer Nordiska motståndsrörelsen för första gången upp i ett riksdagsval. Dessutom satsar NMR på landstingsvalen i Dalarna, Västra Götaland och Norrbotten samt kommunvalen i Kungälv, Boden och Ludvika. Men redan i dag är organisationen aktiv inom lokalpolitiken i Dalarna.

År 2014 kuppade NMR:s talesperson Pär Öberg in sig på ett mandat i Ludvikas kommunfullmäktige genom SD:s öppna valsedlar. Sedan dess har han bland annat skrivit motioner om att förbjuda tiggeri och att rädda en nedläggningshotad byskola. NMR lyfter även fram att Öberg ”ifrågasatt det parlamentariska hyckleriet, sionismen samt dogmen om allas lika värde” från talarstolen.

– Det är olustigt att ha en nazist i fullmäktige, konstaterar Maria Strömkvist.

Hon berättar att hon till en början var förbannad på SD ”för att de är så klantiga”.

– För fyra år sedan borde man ha haft koll på vad som gäller.

Obehagskänslan över Pär Öbergs närvaro beror även på att flera nazister brukar sitta i publiken och filma fullmäktigedebatterna. Det har även förekommit att de klippt in nazistisk propaganda i videoklippen

– Ledamöterna tycker att det är lite obehagligt att de blir filmade när de står i talarstolen och att NMR kan använda det hur som helst sedan.

– Vi är ”folkförrädare”, de gillar oss inte, säger Maria Strömkvist.

Enligt henne har Pär Öberg inte påverkat den politiska debatten. Huruvida NMR får något eget mandat i årets kommunalval menar hon däremot är svårt att sia om. Maria Strömkvist hoppas att väljarna inser att det rör sig om en nazistisk organisation med våldskapital – och att de har det historiska perspektivet med sig på valdagen.

– Vad var det som hände där i Tyskland när Hitler kom till makten? frågar hon retoriskt och fortsätter:

– Vi måste värna om demokratin, man måste vinna den varje dag. En del kanske tycker att det är floskler, men så är det inte. Det går att ta bort demokratin och nu finns det krafter som vill det.

Utöver Pär Öberg bor även flera ledande personer från Nordiska motståndsrörelsen i kommunen. Ludvika toppade även en lista som Expo och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet sammanställt  över de kommuner som har haft högst nazistisk närvaro de senaste tio åren. Bara i år har NMR bland annat demonstrerat och hållit tal på första maj, misshandlat en anställd på en pizzeria som portat nazister, demonstrerat mot ”homolobbyn” och attackerat en person under den lokala Pridefestivalen.

Stort motstånd

Men det finns ett stort motstånd på orten. En av kommunens många aktivister är Sandra Christiansen, som är aktiv i We are Dalarna och Dalarna mot rasism.

– De är inte jättemånga och det är jättesynd att de påverkar hela statsbilden. Det finns så mycket kärlek och sammanhållning, och en anda av att det här är vårt Ludvika.

På grund av sitt engagemang har Sandra Christiansen bland annat blivit uthängd i NMR:s radiokanal.

– Jag försöker att inte låta det påverka mig. Vi lever i en demokrati och har yttrandefrihet, jag måste få säga vad jag vill utan att bli påhoppad och hotad.

Själv anser hon att kränkningar av människovärdet inte är en del av yttrandefriheten, och konstaterar att NMR-aktivister hotat och misshandlat meningsmotståndare som använt sig av den rättighet de själva säger sig värna om. Hon är kritisk till att organisationen får föra ut sitt budskap i Ludvika inför valet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Det känns väldigt sorgligt. Det är så många som uttrycker att vi inte vill ha nazisterna i stan, vi vill inte se dem i centrum.

Hon lyfter även fram att NMR:s närvaro riskerar att normalisera SD.

– Vi har fler rasister som är aktiva än Nordiska motståndsrörelsen.

Sandra Christiansen berättar vidare att NMR även tidigare har delat ut flygblad i centrala Ludvika, samtidigt som man filmat och fotograferat förbipasserande.

– Jag hör folk säga att de går omvägar för att gå runt dem för de vet att NMR har kameror. Det finns också människor som inte vågar engagera sig mot rasismen och nazismen.

En av dem som är vaksam i de offentliga rummen är Fredrik, som egentligen heter något annat. På grund av de hot han fått som antirasist vågar han inte gå ut med sitt riktiga namn, eller specificera vad som hänt honom. Men han ger en allmän bild av situationen:

– Den gatunärvaro NMR har gör det nästan omöjligt att säkert kunna bedriva en progressiv politisk organisering utan att man får en stor måltavla på ryggen. Man kan tycka att det är en överdrift, men när organiserade och även icke-organiserade antirasister får utstå hot i form av hembesök där man möts av nazistiska symboler och klistermärken på dörren. Uthängningar prydda med hot om våld, som vi vet är långt ifrån tomma, så tycker jag att rädslan är mer än rättfärdigad.

Och i våras visade en granskning av DN att Nordiska motståndsrörelsen använt sig av skolgårdar som rekryteringsbas.

– Det som oroar mig mest är hur ett flertal yngre personer i just Ludvika har värvats in som aktivister i deras sektliknande organisation.

Även han är kritisk till att NMR får ha ett ”kaffebord” i centrala Ludvika och menar att grundlagens paragraf om att ”föreningsfriheten får begränsas endast när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” borde stoppa detta.

– Att den svenska valrörelsen effektivt kan utnyttjas som ett verktyg för militant nationalsocialism borde få fler att höja på ögonbrynen, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter