Inrikes.

2014-03-06 09:58
Svenska Motståndsrörelsens nästeschef Emil Hagberg (i mitten i vit tröja), en av de tre ledande nazister som står åtalad, och hans advokat Thomas Weilander.  Foto: TT
Svenska Motståndsrörelsens nästeschef Emil Hagberg (i mitten i vit tröja), en av de tre ledande nazister som står åtalad, och hans advokat Thomas Weilander.

Nazistsekten i rätten efter attacken i Kärrtorp

Nynazistiska Svenska motståndsrörelsen har hamnat i strålkastarljuset efter attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december. Fram träder bilden av en strikt hierarkisk organisation med sektliknande inslag. Idag avslutas rättegången.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Sieg heil, Sieg heil”, ropar nazisterna från Svenska motståndsrörelsen, i fullt slagsmål med antirasistiska demonstranter. Filmklippet från Kärrtorp, den 15 december 2013, spelas upp på rättegången i Södertörns tingsrätt och visar hur svartklädda aktivister från Svenska motståndsrörelsen slänger flaskor och knallskott mot demonstrationen där flera barnfamiljer deltar. I förundersökningen finns sms-trafik inför attacken. Ta med tandskydd och lindor kring händerna ”precis som på den gamla goda tiden”, instruerade en av ledarna.

Sju personer från svenska motståndsrörelsen misstänks för våldsamt upplopp. Rättegången inleddes i fredags, och på tisdagen var det dags för några av de äldre medlemmarna att förhöras i den hårt bevakade säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt.

Ett tiotal sympatisörer till Svenska motståndsrörelsen var också på plats, och en av dem fotograferade utanför rättssalen för organisationens nyhetssajt Nordfront. De yngsta åtalade medlemmarna, födda 1996, hade sina föräldrar med sig i rättsalen. I pausen tonårsgnabbas en av dem med sin pappa om att han behöver pengar till att köpa en ny jacka. En annan av de yngsta åtalade klagar inför en kompis över att ”judarna styr det här landet”.

Sex av de sju åtalade SMR-aktivisterna nekar till brott, och driver tillsammans med sina advokater linjen att Svenska motståndsrörelsen ordnade en motdemonstration mot Linje 17:s antirasistiska manifestation, att de blev attackerade av ”vänstern” och tvingades slåss i självförsvar. De menar också att aktionen inte var sanktionerad högre upp i organisationen, utan ett spontant initiativ av medlemmar.

– En tid innan händelserna i Kärrtorp fick jag information av gruppcheferna om att det planerades en motdemonstration mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp, sa Emil Hagberg på rättegången.

Tidigare åtalad för misshandel

29-åringen, med välkammad frisyr och tatueringar som sticker fram under tröjärmarna, presenterar sig i förhöret som Svenska motståndsrörelsens högste chef, ”nästeschef”, i Stockholm och Mälardalen. Emil Hagberg är också åtalad i Falu tingsrätt för en misshandel i Dalarna i januari 2012, då han ska ha slagit en flaska i ansiktet på en 23-årig vänsterpartist. Tidigare har han dömts för brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp.

– Man frågade om det gick bra att motståndsrörelsen deltog. Jag var tveksam, men sa okej, om det är frivillig basis och inte som organisation. Jag sa att vi fick ta med sköldar för att försvara oss, men eftersom det inte var aktivitet från motståndsrörelsen målade vi över Svenska motståndsrörelsens märke på sköldarna och inga fanor var tillåtna.

Åklagaren hävdar att Emil Hagberg ledde upploppet i Kärrtorp och filmklipp som spelades upp på rättegången visar hur han dirigerar de andra medlemmarna.

Under rättegången markerade Emil Hagberg också den strikta hierarki som råder i Svenska motståndsrörelsen.

– Trots att jag inte anförde gruppen kan jag ha verkat inspirerande för de andra deltagarna genom min blotta närvaro. Om man nu skulle finna att de deltagit i upplopp tycker jag att man ska ta hänsyn till det.

Bakom grova politiska våldsbrott

Enligt Säpo består Svenska motståndsrörelsen av 150–200 personer, varav 30-40 begår politiskt motiverade brott. På listan över brott som personer med anknytning till organisationen har begått finns många fall av grova våldsbrott mot meningsmotståndare och andra som de ogillar. Ledningen uppmanar medlemmarna att beväpna sig, och organisationens uttalade mål är en nationalsocialistisk revolution.

– Svenska motståndsrörelsen har inte potential att genomföra den revolution de drömmer om. Men de är en fara för enskilda människor som kommer i deras väg, säger Daniel Poohl, chefredaktör på den antirastiska tidskriften Expo.

– Det är flera personer inom SMR som är uppenbarligen är tickande bomber, som gjort sig skyldiga till en rad våldsbrott.

Expos kommande årsrapport över rasistiska organisationers verksamhet i Sverige kommer enligt Daniel Poohl visa en kraftig ökning av antalet aktiviteter från Svenska motståndsrörelsen, som flygbladsutdelningar och aktioner vid skolor.

Daniel Poohl beskriver Svenska motståndsrörelsen som sektliknande.

– Det är extremt hög kontroll av medlemmarna. En person som går in i organisationen riskerar att avskärma sig från sitt vanliga liv. Det finns instruktioner för allt: hur du ska sova, hur du ska äta, hur du talar med överordnade. Det är en pervers version av militär hierarki, säger Daniel Poohl.

Ledaren Klas Lund, tidigare dömd för bland annat dråp, bankrån, misshandel och olaga vapeninnehav, har nolltaxerat de senaste tio åren. De aktiva i Svenska motståndsrörelsen betalar enligt Expo ett tionde av sin inkomst till organisationsledningen.

Strukturerad som ett företag

På rättegången förhördes också Per Öberg, en medelålders man med rakat huvud och svart kostym, som sitter i ledningen för Svenska motståndsrörelsen. Han berättade om hur organisationen är uppbyggd, och sa att den är ”strukturerad som vilket företag som helst”.

– Vi har en chef som heter Klas Lund. Under honom sitter riksrådet, under det har vi nästeschefer, under dem har vi gruppchefer.

Per Öberg sa också att attacken i Kärrtorp inte var ett initiativ från ledningen, men tillade att ”vi uppmanar till spontana aktioner i vår aktivisthandbok”.

Enligt Daniel Poohl kan rättegången få två konsekvenser för Svenska motståndsrörelsen.

– Delvis stärker de sin profil som en våldsam gatuorienterad kamporganisation, vilket de vill de bli betraktade som. Samtidigt innebär det en stor risk. Sannolikheten är uppenbar att folk kommer blir straffade. Det kommer slå hårt mot organisationen eftersom den är så liten, säger Daniel Poohl.

Svenska motståndsrörelsen

• Organisationen har har sina rötter i Oberoende Unga Nationalister som bildades 1995 av ungdomar från Stockholmsförorten Bromma, och som senare bytte namn till Nationell Ungdom. Organisationen såg sig som ett finare, mer välorganiserat alternativ till skinnskallar och nazister i uniform. Gruppen inspirerades av Sverigedemokraterna, som gav dem ett litet ekonomiskt bidrag i startfasen. Gruppen tog allt större plats i Stockholms extremhöger, och drog till sig aktiva från organisationer som militanta nazistgruppen Vitt ariskt motstånd, som kollapsat.

• 1997 bildades Svenska motståndsrörelsen som en förlängning av Nationell ungdom. Organisationen har som mål att befria ”det svenska folket” från vad man menar är en främmande makt som ockuperat Sverige: invandrare och det politiska etablissemanget.

Källa: Expo, Säpo