Inrikes.

2021-06-11 09:20
Bild: Faksimil/Expo
Puffetikett
Dagens ETC

Nazister firade nationaldagen med prickskytte på politiker

Under nationaldagen sköt Nordiska motståndsrörelsen prick mot bilder på partiledare, journalister och personer med judisk anknytning, avslöjar Expo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

På nationaldagen samlades personer från Nordiska motståndsrörelsen på en gård i norra Skåne, enligt tidskriften Expo. På en skottavla satte de upp bilder på personer som NMR anser är politiska motståndare: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Även bilder på journalister, personer med judisk anknytning och amerikanske finansmannen George Soros sattes upp som måltavlor. Sedan sköts det prick med luftgevär på bilderna.

Bilderna lades både upp på NMR:s svenska öppna chatt och den norska grenens öppna chatt. Bilderna har sedan dess försvunnit i båda grupperna. I en screenshot som från en av chattarna skriver sändaren av bilden på skottavlan: ”Nationaldagsfirande för nationalsocialister/Hell seger”.

Moderaterna skriver i en kommentar till Expo att hot av det här slaget måste tas på allvar, att politiker och journalister ska inte behöva utstå hat och hot. Även centerledaren Annie Lööf reagerar i ett mail till tidskriften:

”Hat, hot, trakasserier och våld mot förtroendevalda, journalister och minoriteter är övergrepp både mot vår öppna demokrati och mot de enskilda som drabbas. Det är tyvärr inte första gången detta gäng av våldsverkare angriper politiska ledare”, skriver hon.

Ytterligare bild- och videomaterial som Expo kommit över från NMR nationaldagsfirande visar en person vid ett bord som står och håller tal om bland annat ”ingen seger utan kamp” och ”bevara Sverige svenskt”. I slutet av talet heilar de andra personerna runt bordet och ropar ”Hell seger” tre gånger.