Inrikes.

2014-04-14 10:02
  • 25 januari 2014. Kaos utbröt på Tele2 Arena i Stockholm då fans stormade planen under en träningsmatch mellan Djurgården och Union Berlin. En av de inblandade var Anders, känd nazist och Djurgårdssupporter, han fick senare tillträdesförbud. Bild: Erik Mårtensson/TT
    25 januari 2014. Kaos utbröt på Tele2 Arena i Stockholm då fans stormade planen under en träningsmatch mellan Djurgården och Union Berlin. En av de inblandade var Anders, känd nazist och Djurgårdssupporter, han fick senare tillträdesförbud.
  • Helsingborgs yngre är en av de så kallade babyfirmorna, alltså bestående av i många fall våldsamma supportrar i tonåren och 20-årsåldern. Bild: Adam Ihse/TT
    Helsingborgs yngre är en av de så kallade babyfirmorna, alltså bestående av i många fall våldsamma supportrar i tonåren och 20-årsåldern.

Nazister bland huliganerna

Ett antal våldsamma fotbollssupportrar har kopplingar till den högerextrema miljön, visar Dagens ETC:s granskning. Personerna är dömda för bland annat vapenbrott, narkotikabrott och våldsbrott med rasistiska inslag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tony Deogan avled i sviterna av en misshandel i Högalidsparken i Stockholm år 2002. Misshandeln skedde i samband med en uppgörelse mellan fotbollslaget IFK Göteborgs så kallade firma Wisemen, och AIK:s Firman Boys. Det var första gången som någon dog till följd av fotbollsrelaterat våld i Sverige.

En av de misstänkta för dödsmisshandeln var Johan. I ett inslag i TV3:s Insider från 2005 framgår att Johans blod hittats på Tony Deogans kläder. Men bland annat till följd av att ingen som närvarat ville vittna kunde varken han eller någon annan fällas för brottet. Johan var inte bara fotbollshuligan, utan var också känd för att hysa nazistiska sympatier. I inslaget från Insider framgår att han tidigare spelat i ett vit makt-band, och straffats för flera våldsbrott med rasistiska förtecken. Enligt programmet hade Johan också öppet deklarerat sina rasistiska åsikter inför rätten.

Historien om honom slutar dock inte med Tony Deogans död. Johan är fortfarande aktiv fotbollshuligan. Så sent som i oktober förra året dömdes han för våldsamt upplopp, efter stökigheter i samband med en AIK-match i augusti 2012. I domen framgår det att Johan sedan länge är en känd medlem i Firman boys.

Ukrainafrivillig nazist

Om han fortfarande är aktiv i nazistiska kretsar är inte känt. En sak är dock säker – han är inte den enda våldsamma supportern med högerextrem bakgrund.

I Dagens ETC:s granskning framträder en bild av flera våldsamma supportrar som lever liv präglade av fotboll, droger och våldsbrott med rasistiska inslag. Den 37-årige Mattias är en av Sveriges mest kända nazister. Enligt Expo har han varit en ledande aktivist i bland annat Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna. Han har alltså en gedigen bakgrund i nazistiska grupperingar. I fotbollssammanhang är han dömd för våldsamt upplopp. Brottet skedde i samband med en match mellan AIK och Djurgården på Råsunda stadion 2011. Mattias stormade med flera andra personer mot några poliser som höll på att göra ett ingripande.

Inga självklara kopplingar

Han är också en av de svenskar med högerextrema kopplingar som har rest till Ukraina i samband landets politiska kris. Enligt hans Twitterkonto är han ”operativt ansvarig för Ukrainafrivilliga”.

Supporterpolisen Hans Rudolfsson bekräftar att personer med både nazistiska och vänsterextrema sympatier rör sig i de våldsamma supporterkretsarna.

– Men det handlar om enskilda individer. Det finns ingen självklar koppling mellan de här grupperingarna, säger han.

Hans Rudolfsson menar att de som brukar våld i politiskt syfte kanske söker sig till huliganmiljön för att få ytterligare kickar, eller vice versa. Men han poängterar också att många supporterföreningar arbetar hårt för att läktarna ska vara en opolitisk plats. Meningen är att alla, oavsett åsikter, ska kunna förenas under lagets färger.

– Det finns ett motstånd mot politiska yttranden. I samband med en match försökte en person dela ut högerextrema flygblad. Han blev ganska bryskt tillrättavisad, säger Hans Rudolfsson.

Utanför läktarna ser dock situationen något annorlunda ut. Enligt Hans Rudolfsson händer det att risksupportrar dyker upp på både höger- och vänsterextrema demonstrationer. Något som också bekräftas av en skrivelse från Säkerhetspolisen som utfärdades i samband med rättegången mot nazisterna i Kärrtorpattacken. Där framgår det att den nazistiska Svenska motståndsrörelsen har ”förhållandevis goda kontakter med fotbollsupportermiljön i Stockholm, vilket innebär att numerären vid olika aktiviteter relativt snabbt kan öka.”, skriver Säpo.

Fotnot: Alla namn i artikeln är fingerade, förutom polisen Hans Rudolfsson.

Våldsamma supportrar med högerextrema kopplingar

Mattias, 37 år, Djurgårdssupporter

Bor: Skriven i Sundbyberg men befinner sig i Ukraina

• Har varit aktiv i bland annat nazistiska Svenska motståndsrörelsen, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti.

• Dömd för våldsamt upplopp under en fotbollsmatch. Även dömd för olaga hot och skadegörelse efter att ha attackerat två personer med invandrarbakgrund och punkterat ett däck på deras bil.

Jakob, 25 år, IFK Göteborg-supporter

Bor: Göteborg

• Dömd för våldsamt upplopp i samband med en match mellan AIK och IFK Göteborg 2011. Är även dömd för ofredande efter att ha fällt rasistiska kommentarer till en man med utländsk härkomst.

Alfred, 22 år, AIK-supporter

Bor: Tierp

• Spelar i ett band med högerextrema förtecken.

• Är ostraffad för fotbollsrelaterade brott, men är känd hos polisen från supportersammanhang. Poserar på bilder med en mössa med texten AIK:s yngsta – en av lagets såkallade babyfirmor. Dömd för bland annat narkotikabrott, dopningsbrott, vapenbrott och ofredande.

Johan, 37 år, AIK-supporter, medlem i Firman boys

Bor: Södertälje

• Var misstänkt för dödsmisshandeln av Tony Deogan men åtalades aldrig. Är straffad för andra våldsbrott i anslutning till fotbollssammanhang, senast i oktober 2013.

• Har tidigare spelat i ett vit makt-band och begått våldsbrott med rasistiska förtecken. Det är okänt om han fortfarande är nazist.

Anders, 22 år, Djurgårdssupporter

Bor: Upplands Väsby

• Dömd för mord på en handikappad man år 2007. I samband med förundersökningen hittades nazistiskt material på Anders dator. En vän till honom som medverkade under mordet hade kopplingar till Nationalsocialistisk front. Om Anders fortfarande hyser nazistiska sympatier är okänt.

• Fick tillträdesförbud i januari i år, efter att ha stormat planen under en match på Tele2 Arena i Stockholm. Även dömd för vapenbrott i maj 2013.

Erik, 30 år, Hammarbysupporter

Bor: Hägersten

• Var en ledande figur i organiserandet av ”medborgargardet” i samband med Husbyupploppen förra året. Grupperingen var enligt Expo ”En aldrig tidigare skådad allians mellan kraftigt brottsbelastade fotbollshuliganer och nazister [...]”

• Är ostraffad för fotbollsrelaterade brott, men har firman Kompisgänget Bajens förkortning tatuerad på armen. Dömd för bland annat misshandel, narkotikabrott och hets mot folkgrupp.

Firmor

En stor del av det fotbollsrelaterade våldet utövas idag av såkallade firmor. Grupperna samlas kring ett enskilt lag, som dock kan ha flera firmor kopplade till sig. Bland annat förekommer babyfirmor, med yngre medlemmar i sena tonåren och 20-årsåldern. Ofta stämmer de inblandade träff på platser utanför arenorna för våldsamma uppgörelser.

Svenska fotbollsfirmor

Hammarby
Kompisgänget Bajen – huvudfirma
Bajen orphans – babyfirma

AIK
Firman Boys – huvudfirma
AIK:s Yngsta – babyfirma

Djurgården
Djurgårdens Fina Grabbar – huvudfirma
Djurgårdens yngre – babyfirma

IFK Göteborg
Wisemen – IFK Göteborgs huvudfirma
Youth Crew Gothenburg – babyfirma

Helsingborg
Frontline – huvudfirma
Helsingborgs yngre – babyfirma