Dokument.

2014-11-04 14:35
 • Nazister i Sverige före andra världskriget. Bild: TT
  Nazister i Sverige före andra världskriget.
 • Centerpartisten P O Sundman, författare och ledamot i svenska akademin. Han var tidigare nazist och var under 30-talet medlem i Sveriges motsvarighet till Hitler Jugend.
  Centerpartisten P O Sundman, författare och ledamot i svenska akademin. Han var tidigare nazist och var under 30-talet medlem i Sveriges motsvarighet till Hitler Jugend.
 • Heilande Sverigedemokrater i Malmö.
  Heilande Sverigedemokrater i Malmö.
 • 1970 gjorde herrtidningen Fib aktuellt en intervju hemma hos Nazisterna Göran och Vera Oredsson. I artikeln förnekar de judeutrotningen.
  1970 gjorde herrtidningen Fib aktuellt en intervju hemma hos Nazisterna Göran och Vera Oredsson. I artikeln förnekar de judeutrotningen.
 • Nazistdrottningen Vera Oredsson visar i en intern skrift från 1974 för medlemmarna i Nordiska rikspartiet hur en korrekt nationalsocialistisk hälsning går till. ”Om du berusat dig, undvik hälsning”.
  Nazistdrottningen Vera Oredsson visar i en intern skrift från 1974 för medlemmarna i Nordiska rikspartiet hur en korrekt nationalsocialistisk hälsning går till. ”Om du berusat dig, undvik hälsning”.
 • Svenska nazister i början av 30-talet.
  Svenska nazister i början av 30-talet.

Nazismens rötter starka i de skånska SD-fästena

Sverigedemokraterna fortsätter att växa i Skåne på samma orter där nazismen varit stark sedan 1930-talet. Under andra världskriget planerade fascister i Sjöbo att bygga koncentrations­läger för svenska judar. Skåningar tog värvning i tyska SS och 40 år senare bildade de SD:s första lokalavdelning i Malmö.
   Författaren Bosse Schöns unika dokument blottlägger Skånes 90-åriga bruna historia och SD:s nazistiska arv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vi svenskar blir allt mer toleranta, men skåningar är ett undantag. En färsk enkätundersökning från Forum för levande historia visar att elever i årskurs nio och gymnasiet blir alltmer positiva till andra människor, oavsett bakgrund. Men det gäller inte för Skåne. Där är, förutom i Malmö, ungdomar mer negativa till invandring än övriga Sverige.

– Historiskt har Skåne haft en högre andel invandrarfientlighet än resten av landet, och det finns en koppling mellan ungdomars attityder och den omgivning de lever i. När deras föräldrar och personer de möter på gatan är invandrarskeptiska blir de påverkade, säger Pieter Bevelander till Sydsvenskan, en av rapportförfattarna och forskare på Malmö högskola.

Kan det vara så att negativa inställningar till invandrare och utlandsfödda går i arv, i generationer?

Sverigedemokraternas framgångar i Skåne förvånar inte den som kan den svenska nazismens 90-åriga historia. I landskapet har populistiska och högerextrema rörelser haft god jordmån ända sedan 1930-talet. I 19 av 33 skånska kommuner fick Sverigedemokraterna mer än 20 procent av riksdagsrösterna. I Sjöbo fick SD 29,9 procent av rösterna och i Hörby 27,3 procent. Det finns ett tydligt mönster. SD går framåt i kommuner som traditionellt varit starka fästen för rasistiska partier, hela vägen tillbaka till den svenska nazismen. Skåne har historiskt sett haft en bred flora av lokala främlingsfientliga partier och många frågar sig varför. Det finns inget entydigt och enkelt svar. En del av svaret finns att finna i landskapets historia.

Sven-Olle tar makten

I början av 2000-talet fanns det missnöjespartier och enfrågepartier i nästan varje kommun. Över hälften av partierna propagerade mot invandring och flyktingmottagande. Redan på åttiotalet talade Sjöbocenterns ledare Sven-Olle Olsson om risken för att det blonda och blåögda Sverige höll på att försvinna. 1988, samma år som SD grundade sin lokalavdelning i Malmö av gamla ”nazikämpar” och skinnskallar, hölls en folkomröstning i Sjöbo om flyktingmottagande. 64 procent av invånarna sa nej. Nybildade SD hängde direkt på med slagordet: ”Sjöbo visar vägen” på sina affischer. Tre år senare grundade Sven-Olle Olsson Sjöbopartiet sedan han blivet utesluten ur centern. ”Svin-Olle”, som motståndarna kallade honom, satt sedan, sensationellt nog, som kommunstyrelsens ord­förande mellan åren 1994–1998. Vid sidan om missnöjespartier har det alltid funnits nazister som fiskat i samma grumliga vatten. 1997, när Sjöbopartiet satt vid makten, rapporterade Säpo att det fanns fler nazister i Skåne och Blekinge än i resten av Sverige. I december 2013 skrev pressen om att nazismen i Skåne var ”på frammarsch – igen”. Ledningen för nazisterna i Svenskarnas parti, SvP, hade flyttat till Skåne. Partiledaren Stefan Jacobsson hade flyttat in i ett radhus i Sjöbo med sina döttrar och sambo. Nazister på marsch i Skåne lät som ett eko från 1930-talet. Låt oss backa bandet och granska landskapets bruna historia.

Svensk nazism fyller 90 år

I år ”fyller” den svenska kopian av Hitlernazismen 90 år. När Adolf Hitler utses till rikskansler den 30 januari 1933 vädrar nazisterna i Skåne morgonluft. Den 15 april 1933 skriver den tyska nazisttidningen Vår kamp: ”Frihetskampen pågår för fullt i Sveriges sydligaste landskap. Skåne är inkörsporten från vårt nationalsocialistiska broderland i söder till vårt land. Intresset för vår rörelse är enorm, Skånes befolkning är på marsch in under hakkorsfanan.”

1934 splittras Sveriges första nazistparti. Ledaren Birger Furugård och partiets vice ordförande, Sven Olov Lindholm, kommer inte överens om partiets inriktning. Lindholm bildar ett nytt parti med hakkorset som symbol och tar sig så småningom namnet Svensk socialistisk samling, SSS. Under hela 1933 turnerar de konkurrerande nazistledarna flitigt på den skånska landsbygden där de möts av en jublande publik. Båda lovar att krossa demokratin, stoppa det påstådda ”judiska inflytandet över banker och ekonomi”. I Skåne, liksom övriga landet, härjar den ekonomiska krisen bland bönderna vilket skapar en social oro. Nazisterna lovar att bönderna ska få bättre betalt för sina produkter. I maj 1933 kommer de styrande Socialdemokraterna och Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet) överens om en krisbudget som tidningarna snabbt döpte till ”kohandel” (köpslående). Bondeförbundet fick nämligen igenom ett krav på högre smörpriser.

– Vi har brutit nationalsocialisternas frammarsch på den skånska landsbygden, sa den självsäkre utrikesministern Rickard Sandler (S).

Bruna vågen rullar vidare

Men nazisterna i Skåne var inte en så enkla att stoppa. Två dagar efter Sandlers sturska uttalande vann nazisterna 12 procent av rösterna i stadsfullmäktigevalet i Skanör och Falsterbo. Tidningen Vecko-Journalen rapporterade: ”Tyska radion meddelade att nationalsocialisterna för första gången marscherat in i ett svenskt stadsparlament. Seger, victoria!”

Året efter fortsätter nazisternas sitt segertåg och vinner mandat i Sjöbo, Vellinge, Stoby, Anderslöv, Fjälkestad, Tolånga, Lövestad, Kattarp, Vittsjö, Vankiva och Vinslöv. På Stockholmstidningarnas ledarredaktioner tog skribenterna sig för pannan av pur förvåning och häpnad. En tidning undrade om det var Hitlers förtrupper som marscherat in i fullmäktigeförsamlingarna i Skåne. Självförtroendet växte hos nazisterna i Skåne. Flera nazistorganisationer bildas under 30-talet. I oktober 1936 grundas en stödförening till Nordisk ungdom (NU) som var Sveriges motsvarighet till Nazitysklands ungdomsrörelse Hitlerjugend. Bland grundarna fanns en av de mest hängivna nazisterna i Lund: ingenjör Gustaf Ekström. Fem år senare värvar han sig till det tyska nazipartiets egen elitarmé Waffen-SS. 1988 var den då 81-årige SS-veteranen med om att grunda SD i Malmö. SD anser då att han är en supervärvning för det nybildade partiet och placerar Gustaf Ekström som revisor i partistyrelsen, visar mötesprotokoll som Dagens ETC tagit del av.

Nazister i riksdagen

I slutet 1930-talet är den blivande moderate riksdagsledamoten Rolf Clarkson med om att starta Fosterländsk Enad Ungdom, FEU, i Helsingborg. Som höll sig med en beväpnad grupp livvakter kallade Stormstyrka, SS. Inspirerade av Hitlers ökända krigsförbrytare i Schutzstaffel, SS. Efter kriget sitter han i riksdagen tillsammans med några andra före detta nazister och fascister som också sopat igen alla spår som avslöjade deras förflutna. En hade varit medlem i Sveriges Hitlerjugend: centerpartisten P O Sundman, författare och ledamot i svenska akademin. Hans nazistiska förflutna avslöjades av tidningen Arbetaren först 1995. Före och under andra världskriget uppskattas mellan 50–60 000 svenskar har varit nazistsympatisörer i olika grad, enligt historikern Helene Lööf och andra forskare. I Sjöbo gick nazisterna från ord till handling. Bygdens nazistiska bönder förberedde, i väntan på en nazitysk ockupation, en svensk Förintelse. De producerade ritningar på ett koncentrationsläger och några bönder sågade upp timmer som staplades upp vid en bondgård strax öster om Sjöbo. Socialdemokraten Henning Palm, som för partiets räkning bevakade Sjöbonazisternas aktiviteter, har berättat om ritningarna som han sett:

– Detaljerna kommer jag inte exakt ihåg. Men det såg ut som de tyska som senare dök upp. Taggtråd, vakttorn, baracker. Märkligt var att planerna fanns så tidigt här. Ingen visste exakt vad som hänt i Tyskland. Men nazisterna här hade förstås kontakt med sina tyska kamrater, sa Henning Palm till Sydsvenskan den 6 februari 1983.

Nazisternas utrotningsplan var att Sveriges 8 000 judar skulle gripas direkt efter en ockupation, transporteras till Sjöbo och spärras in i väntan på deportation till gasdöden i Auschwitz-Birkenau. På nazisternas tre döds- och deporteringslistor fanns journalisten Robert Aschbergs tre farbröder Folke, Ragnar, Sture och hans farfar Olof, eventmakaren Michael Bindefeldts farfar och farmor, och anhöriga till förre TV4-chefen Jan Scherman. Som så många andra avslöjande dokument och bilder brändes ritningarna när nazisterna insåg att Hitler skulle förlora kriget.

Hjälpte krigsförbrytare att fly

När kriget i Europa är över i maj 1945 är de flesta övertygade om att nazismen ska tyna bort och självdö. Efter kriget är det få som vill prata om vad som utspelats i vårt land under dessa ondskans år. Samlingsregeringens medlöperi, företag som tjänat förmögenheter på affärer med Nazityskland eller nazister som förberett en statskupp. Och eftersom vi aldrig var ockuperade fanns heller ingen revanchlusta eller rop på hämnd. I skuggan av detta tigande kunde svenska nazister och SS-veteraner öppna tre flyktingslussar som hjälpte nazister och krigsförbrytare att fly till Argentina. I Helsingborg organiserade SS-veteranen Folke Nystrand en livlina och i Malmö fascistledaren Per Engdahl en annan. En av de få som vägrade att tiga var den kände antinazisten och syndikalisten Armas Sastamoinen som 1947 släpper boken ”Hitlers svenska förtrupper” – som ett varningsord: ”Nazismen verkar vidare. Här som annorstädes. Ohämmad primitiv nationalism, den bästa jordmånen för nazismens renässans, härskar överallt i världen. Det har i många år sagts, att verksammaste medlet mot den farliga varhärd nazismen utgör för samhället, är offentlighetens ljus över personerna och deras verksamhet.”

Nazismen dör och återuppstår

1950 lägger Sven Olov Lindholm ner sitt parti vilket tas som ett bevis på att nazismen död och att faran är över. Våren 1955 besöker en missnöjd fascist, Göran Assar Oredsson från Kristianstad, ett hemligt SS-möte i Köpenhamn. Han blir så inspirerad av de danska SS-veteranernas berättelser att han i september samma år arrangerar det första offentliga nazistmötet i Sverige efter kriget. Vid mötet, som hålls på S:t Knuts torg i Malmö, talar en av Hitlers f.d. danska nazistsoldater. Året efter grundar den ”nyfrälste” nazisten Oredsson Nordiska rikspartiet (NRP) som blåser liv i den svenska nazismen som legat och pyrt. 1966 ger den envise Armas Sastamoinen ut boken Nynazismen där han än en gång varnar: ”Nynazismen. Det är den gamla nazismen. Det är de gamla männen, som plöjer ny mark i Europa och på andra kontinenter, där okunnigheten är större och möjligheterna till upplysning mindre.”

Nazistledarna Oredsson gör inget större väsen av sig. En av de få gånger paret skapar rubriker är i mars 1979 när den amerikanska serien Förintelsen med Meryl Streep i huvudrollen visas i SVT. Partiet sprider flygblad på landets skolgårdarna där de påstår att folkmordet är en bluff: ”Tro inte på dina lärare när dom berättar om förgasningen av sex miljoner judar i Tredje riket. De ljuger medvetet om Hitler och nazismen.”

Länk till 30-talet

Tillsammans leder paret Oredsson ett perifert nazistparti vars historiska roll är att vara länken mellan mellankrigstidens nazism och den som kom att växa fram i Sverige under 80- och 90-talet. Bland medlemmarna finns SS-veteranen och Lindholmaren Gustaf Ekström, som nämnts tidigare, och Lindholmaren Gösta Bergqvist. Tillsammans med Gustaf Ekström är han med om att grunda SD:s lokalavdelning i Malmö 1988. Tiden talade för nazister och högerextremister. Makarna Oredsson unga ideologiska arvtagare bygger en modernare och framgångsrikare variant av nazism där vit makt-musiken spelar en stor roll och under en period var så framgångsrik att Sverige blev världens största exportör av denna musik. De bygger kampgrupper som Bevara Sverige svenskt, BSS, och Vit ariskt motstånd, VAM. I kulisserna finns de gamla ”nazikämparna”, Furugårdare, Lindholmare, SS-veteraner och NRP:are som fostrar och finansierar sina ideologiska arvtagare. I december 1998 skriver Lindholmaren och SS-veteranen Ingemar Somberg, 74 år, en krönika i nazisttidningen Wärendsbladet där han kräver att alla nazistiska grupper ska sluta att bekämpa varandra: ” Till Er unga vill jag bestämt vädja: häng in uniformen, ställ ifrån Er ölburken och sluta skråla om judeslakt.”

Fick inga mandat

Under valrörelsen såg vi resultatet. De kostymklädda nazisterna i Svenskarnas parti (SvP) valtalade i Almedalen. Men trots att nazisterna gjorde sin största mobilisering sedan andra världskriget blev valet ett fiasko och de fick inte ett enda mandat någonstans. Partiets ledare Stefan Jacobsson slickar nu såren hemma i Sjöbo samtidigt som SD:s sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson vilar ut hemma i Sölvesborg. Båda överväger sin framtid.

SKÅNES BRUNA HISTORIA:

1933: Nazister väljs in Skanörs fullmäktige. Samma år turnerar de konkurrerande nazistledarna Furugård och Lindholm runt på skånska landsbygden. Nazister tar 18 mandat i olika skånska fullmäktigeförsamlingar.

1938: Nationalsocialistiska arbetarpartiet, NSAP, håller stormöte i Malmö eftersom partiet gått framåt i Skåne.

1945: I maj står Gösta Bergqvist och säljer partitidningen ”Den svenske folksocialisten” på Stureplan i Stockholm iförd nazist-uniform. 43 år senare är han medgrundare till SD:s lokalavdelning i Malmö (21 februari 1988).

1955: Fascisten Göran Assar Oredsson från Kristianstad besöker ett hemligt SS-möte i Köpenhamn. Senare samma år arrangerar han det första offentliga nazistmötet i Sverige efter kriget, på S:t Knuts torg i Malmö. Talar gör en av Hitlers f.d. danska nazistsoldater.

1956: Oredsson grundar Nordiska rikspartiet, NRP, som blåser liv i den svenska nazismen som legat och pyrt.

1988: 21 februari grundar nazisten Gösta Bergqvist SD:s lokalavdelning i Malmö tillsammans med SS-veteranen Gustav Ekström och aktivister från kamporganisationen Bevara Sverige svenskt, BSS. Mötet bevakas av Säpo.

1991: Sven-Olle Olsson grundar det rasistiska Sjöbopartiet.

1993: Sverigedemokrater, nazister och skinheads genomför ett fackeltåg i Lund, till Karl XII:s minne, det urartar i kravaller.

1994: I augusti arrangerar Sverigedemokraterna en demonstration på S:t Knuts torg i Malmö. Skinheads i svarta bomberjackor gör Hitlerhälsningar, minst en bär full nazistuniform med axelrem. De skriker ”Sieg heil” och ”Ut med packet”, enligt tidningen Sydsvenskan som är på plats. Samma år blir Sjöbopartisten Sven-Olle Olsson kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo, en post han behåller till 1998.

1995: En ung Jimmie Åkesson går med i SD i Sölves­borg.

1996: Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson talar på ett möte i skånska Höör iklädd naziuniform med koppel och ridstövlar framför en flagga med hakkors. Lyssnar gör 50-tal nazister och partivänner samt maken Jan Bengtsson, även han i nazistuniform och armbindel med hakkors. Böcker om Förintelsen bränns på bokbål.

1997: Säpo rapporterar att det finns fler nazister i Skåne och Blekinge än i resten av Sverige.

Källor:

• Quislingcentralen – nazismen i Skåne på 30- och 40-talet (1994), Joakim Berglund

• Nazismen i Sverige – 1924– 1979 (2004), Heléne Lööw

• Nynazismen (1966) – Armas Sastamoinen

• Hitlers svenska förtrupper (1947), Armas Sastamoinen