Mötet.

2016-06-01 14:00
Efter att vänsterpartisten Amineh Kakabaveh spridit nazistisk propaganda på Facebook tvingades hon ta time out från sina politiska uppdrag.  Bild: Amanda Schulin
Efter att vänsterpartisten Amineh Kakabaveh spridit nazistisk propaganda på Facebook tvingades hon ta time out från sina politiska uppdrag.

”När andra ber om ursäkt blir de förlåtna, men inte jag”

Hon har länge varit en av frontpersonerna i kampen mot hedersförtryck i Sverige och har väckt såväl ilska som respekt både inom sitt eget parti och bland människor utanför. För en månad sedan spred Amineh Kakabaveh nazistisk propaganda på Facebook och tvingades därefter ta time out. I dag är pausen slut. Dagens ETC möter en riksdagsledamot som är fast besluten att slåss för sin plats i partiet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag har alltid varit socialist och feminist och jag hör hemma i vänstern och kommer alltid göra det. Min kamp är viktig för många inom rörelsen och jag kommer att fortsätta den, säger hon till Dagens ETC i sin första intervju efter bråket.

Det har gått en månad sedan hon delade ett grovt islamofobiskt klipp på Facebook. Klippet var försett med en SVT-logga, men den verkliga avsändaren var den nazistiska organisationen Nordisk ungdom. I filmen utmålas somalier som tjuvar och våldtäktsmän med en hemlig agenda att förändra den svenska lagstiftningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det var tidningen Expo som först avslöjade att Amineh Kakabaveh spridit klippet. Enligt henne själv var det ett misstag och i en offentlig ursäkt skrev hon att hon ångrar sig djupt, tar avstånd från filmen och aldrig skulle ha spridit den om hon vetat att den kom från Nordisk ungdom.

Men skadan var redan skedd. En rad debattörer krävde hennes avgång. Vänsterpartiets distriktsstyrelse i Storstockholm, som hon själv tillhör, sade att de saknade förtroende för Amineh Kakabaveh och fick stöd från Vänsterpartiet i Skåne, Göteborg och Kalmar.

Partiledningen krävde att hon skulle ta time out från sina politiska uppdrag. Men hon backade inte. Efter några turbulenta dagar meddelade partiet att hon skulle fortsätta riksdagsarbetet som vanligt, men inte ägna sig åt något utåtriktat politiskt arbete under en månads tid. Det vill säga, hon skulle inte prata med journalister. Det här är hennes första intervju sedan dess.

”Såg inte hela klippet”

För den som ser hela klippet från Nordisk ungdom är det uppenbart att det är både grovt islamofobiskt och afrofobiskt. Men det säger Amineh Kakabaveh att hon inte gjorde. Det är hennes förklaring till varför klippet kunde hamna på hennes Facebooksida.

– Det var en vän som skickade klippet till mig och sa att jag skulle kolla ungefär i mitten där det handlade om månggifte. Jag såg inte hela klippet innan jag la ut det, vilket jag ångrar i dag. Jag hade ingen aning om att det var från Nordisk ungdom, att det var falskt. Mitt fokus låg bara på förtrycket av kvinnor och jag blev helt chockad när drevet mot mig startade och allting vändes upp och ned, säger hon.

Hon säger även att hon skickade klippet till en somalisk vän för att kontrollera om det var äkta. Så fort hon fick veta att inlägget var falskt tog hon bort det.

När hon lade upp klippet kommenterade hon innehållet med orden ”Grattis Sverige till en etablerad islamisk stat och utropad kalifat snart i flera förorter. Detta tack vare svenska ”integrationspolitik” – en politik idioti! Rasism och islamistisk fundamentalism ökar och kommer att öka”.

Oavsett om du lurades av att avsändaren såg ut att vara SVT måste du väl som riksdagsledamot ha bättre koll än så på vad du sprider?

– Jag satt på tunnelbanan mellan Liljeholmen och Skärholmen när jag la ut klippet. Jag skyller inte ifrån mig, jag har tagit mitt ansvar och bett om ursäkt. När andra begår misstag och ber om ursäkt blir de förlåtna, men inte jag.

Amineh Kakabaveh säger att hon har fått betala ett högt pris för det som hänt, men hon vill också att det ska komma fram att den egentliga konflikten mellan henne och partiledningen handlar om någonting helt annat än klippet, nämligen hennes arbete mot hedersförtryck.

Det hon ville rikta udden mot när hon lade upp klippet var månggifte, och det faktum att för lite görs från politiskt håll för att stoppa det. En fråga som redan tidigare har gjort henne kontroversiell i Vänsterpartiet.

– Det var inte min avsikt att sprida propaganda. Jag var förbannad på månggifte. Jag hade nyligen sett ett reportage om att vi har cirka 300 fall av månggifte i Sverige, vilket gjorde mig upprörd, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Kritiserat det egna partiet

Amineh Kakabaveh

Föddes 1970 i Iran.

Är utbildad socionom och har bland annat jobbat inom socialtjänsten i Botkyrka.

Sitter i riksdagen för Vänsterpartiet sedan 2008.

Grundare till och ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad, som är en feministisk och antirasistisk rörelse som bland annat arbetar mot hedersvåld och -förtryck.