Hoppa till innehållet

Inrikes

Myndighetschefens känga mot regeringen: ”Hotar den svenska modellen”

Från 1 oktober ska inga arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare godkännas så länge lönen inte är 26 560 kronor eller högre, enligt regeringens plan.

Från 1 oktober ska inga arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare godkännas så länge lönen inte är 26 560 kronor eller högre, enligt regeringens plan.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

När regeringen sätter en bottengräns för ”god försörjning” som flera kollektivavtal inte kan leva upp till går de själva över en gräns. Regeringen bryter med den svenska modellen där politiken håller sig borta från lönebildningen. Det säger Irene Wennemo, generaldirektör för Medlings­institutet.

Från 1 oktober ska inga arbetstillstånd godkännas så länge lönen inte är 26 560 kronor eller högre, enligt regeringens plan. Promemorian som ligger till grund för lagändringen slår fast att minst 80 procent av svensk medianlön är gränsen för ”god försörjning”. En formulering som får följder. En av dem är skarp kritik från Irene Wennemo, generaldirektör för den myndighet som har till uppgift att övervaka den svenska lönebildningen. Enligt henne innebär det ett brott och i förlängningen ett hot mot den svenska modellen där lönerna sätts av fack och arbetsgivare utan politikernas inblandning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00