2006 berättade Tom Cruise att han planerade att äta upp sin dåvarande fru Katie Holmes moderkaka efter att hon fött deras gemensamma barn.
Han var minst sagt entusiastisk inför förlossningen, och sågs bland annat hoppa upp och ner i Oprah Winfreys soffa, samtidigt som han bedyrade sin kärlek till Holmes. Cruise ville äta upp moderkakan på grund av dess hälsobringande effekter – vilka nu återigen blivit ämne för debatt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För mellan 2 000 och 3 000 kronor går det att få sin moderkaka förvandlad till pulver som sedan levereras i kapslar. En av dem som ätit sin egen moderkaka i den här formen är Lisa Nilsen, som förra veckan medverkade i Sveriges Radios P1 Morgon.
– Det flesta däggdjur äter ju sina moderkakor ganska direkt efter framfödseln för att återfå balansen av hormoner och få i sig alla näringsämnen till kroppen för att orka mer, så jag tänkte att jag provar och se hur jag känner och så att jag får det självupplevt, sa hon i radion.
Det finns de som menar att moderkakan innehåller ämnen som är bra för att motverka förlossningsdepression, få i gång mjölkproduktionen och för att slippa håravfall. Lisa Nilsen tyckte att hon mådde bra när hon åt kapslarna.
– Jag upplevde framför allt att jag fick mer mjölkproduktion. Jag fick till och med trappa ner på kapslarna för att jag fick för mycket mjölk. Jag vet inte om det beror på moderkakan, men min upplevelse var att jag mådde väldigt bra, säger Lisa Nilsen i P1 Morgon.
Begränsad forskning
Forskningen om frågan är begränsad. Karin Pettersson, docent och överläkare i förlossningsvård på Karolinska institutet, medverkade också i onsdagens P1 Morgon, och hon menar att det i dag saknas vetenskapliga studier som bekräftar detta.
– Att säga att det blir positiva biologiska effekter för en kvinna som fött barn, det kan vi inte. Det finns inga studier i dag som talar för det. Det har heller gjorts några undersökningar om det kan vara farligt på något sätt, sa hon i studion.
”Väldigt tabu”
Rannveig Stefánsdóttir är utbildad doula, en person som kan vara ett stöd till kvinnor inför, under och efter förlossning. Sedan 2012 har hon också hanterat och kapslat in moderkakor åt mammor. Hon är inte förvånad över reaktionerna.
– Moderkaka är väldigt tabu i vår kultur, och den väcker starka, oftast negativa känslor. Bara att prata om moderkaka är något ganska många ogillar. Att dessutom tänka att den ska ätas kan bli för mycket, säger hon till Dagens ETC.
Enligt Rannveig Stefánsdóttir är det väldigt få kvinnor i Sverige som vill äta sin moderkaka i pulverform.
– Det handlar om 20–30 kvinnor per år ungefär, säger hon.