Inrikes.

2019-01-11 09:20
Alexandra Jansson (sittande till vänster) tillsammans med medlemmar från Baskemölla Ekoby precis efter det symboliska första spadtaget.  Bild: Privat
Alexandra Jansson (sittande till vänster) tillsammans med medlemmar från Baskemölla Ekoby precis efter det symboliska första spadtaget. 
Puffetikett
Dagens ETC

M/KD-budgeten grusar ekobyns bostadsdrömmar

Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebär katastrofala följder för Baskemölla Ekoby som planerade att bygga sina drömhem nu under året.

Det slopade investeringsstödet gör att föreningen riskerar att förlora miljoner av sina egna investerade pengar.

I den lilla orten Baskemölla, i Simrishamns kommun, står högar med byggmaterial samlat men projektet att bygga 16 lägenheter har pausats på obestämd tid.

Anledningen är att Moderaterna och Kristdemokraterna i sin budget omedelbart stoppar Boverkets investeringsfond. Baskemölla Ekoby hade fått löfte om 7,3 miljoner från Länsstyrelsen men i december kom kallduschen – alla tidigare löften skrotas.

– Det var ju jättehemskt. Jag blev väldigt ledsen för jag tänkte att nu blir det inga hus, säger Alexandra Jansson, som är en del av gruppen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Investerat egna pengar

Det första spadtaget var vid det här laget redan taget och föreningen hade investerat flera miljoner kronor för att kunna bli godkända för investeringsstöd. Flera av medlemmarna har dessutom sålt sina hus och bor i tillfälliga bostäder just nu.

– Pengarna som vi har satsat hittills är våra egna och har gått till ritningar, konsulter, energiberäkningar och så vidare. Det kan tyckas att vi inte skulle påbörjat bygget innan vi fick stödet, men det är utformat så att man måste ha vissa saker klara, till exempel ett bygglov som vunnit laga kraft. Vi började med grävarbetet i samråd med vår byggare för att vi skulle hinna bygga grunden innan vintern kom, så det var en risk vi tog att börja innan allt var klart. Men sedan fick vi stoppa det, förklarar Alexandra Jansson.

Klimatsmarta hus

Husen som ska byggas är ekologiska och energismarta och arbetet har pågått i över ett år för att få till alla klimatsmarta lösningar som krävs för att bli godkända för det ekonomiska stödet. Men att helt slopa bidraget gjordes på ett par veckor – något Alexandra Jansson är väldigt kritisk till.

– Det känns som att politikerna inte har tänkt igenom vilka konsekvenser det här får för vanliga människor i landet, utan att de bara vill markera sin politik, säger hon.

Medlemmar i Baskemölla Ekoby har under julhelgen kontaktat samtliga riksdagspolitiker och varit i särskild kontakt med Kristdemokraternas och Moderaternas bostadspolitiska talespersoner. Men gensvaret har inte varit till belåtenhet.

– Vi har ju insett att de inte kommer lyssna på oss. Vi har mejlat och fått svar där några inte har varit så trevliga och andra direkt arroganta. De tycker inte att det här är väl använda skattepengar och vill inte riktigt ta till sig när vi förklarar problematiken med att ta bort detta så snabbt, säger Alexandra Jansson.

Vad händer nu med ert projekt?

– Vi har ganska mycket möten där vi diskuterar det här med banken, vi undersöker som bäst de alternativ som vi har och hur vi ska kunna finansiera det utan de 7,3 miljoner vi blivit lovade. Problemet är ju att vi har valt att satsa på det här med våra egna besparingar. Det är kanske inte alla som skulle gjort det, men det är väldigt svårt att bygga hyresrätter själv och vi har gjort vad som krävs på vägen. Vi står ju liksom redo att flytta in och bor redan där i våra hjärtan. Det känns som att de tar ifrån oss våra hem fast vi inte har flyttat in än.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Investeringsstödet

Infördes 2017 till stora protester från Alliansen som menar att det är en åtgärd som inte får effekt på bostadsbyggandet.

Under 2018 sökte 270 projekt investeringsstöd, för motsvarande 10 000 hyresrätter.

Det slopade investeringsstödet innebär att upp mot 5 000 bostäder inte kommer att byggas.