Inrikes.

2016-12-20 08:17
En man i 50-årsåldern med kopplingar till Nordiska  motståndsrörelsen arbetar på en skola i Malmö.  Skolan och eleverna på bilden har inget med texten att göra. Bild: Henrik Montgomery/TT
En man i 50-årsåldern med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen arbetar på en skola i Malmö. Skolan och eleverna på bilden har inget med texten att göra.

Militant nazist arbetar på skola i Malmö

En man i 50-årsåldern med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen arbetar som fritidspedagog på en skola i Malmö. Skolans ledning har polisanmält mannen för brott mot knivlagen, men än så länge är han fortfarande anställd.

"Jag vill inte kommentera det", säger skolans rektor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

En av skolans anställda berättar för Dagens ETC att mannens åsikter har varit kända under en längre tid. För nio månader sedan kom det fram att han i Lund tränat andra medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i knivslagsmål i en kampsportslokal där han till vardags var tränare. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det här var information som gick ut från skolledningen för en månad sedan, men det har varit känt länge på skolan, i alla fall sedan förra terminen. Ledningen vet att han har högerextrema åsikter och är kopplad till nazistiska organisationer. Han har också publicerat väldigt rasistiska saker på Facebook, men ingenting har gjorts, säger källan.

Enligt samma person har mannens nazistiska övertygelse påverkat hans roll som fritidspedagog. Han har svårt att samarbeta med vissa föräldrar med utländskt påbrå och han har sagt rasistiska saker på arbetsplatsen. Skolan mannen arbetar på har en stor andel barn med utländsk bakgrund och ligger i ett socialt utsatt område.

– Skolledningen har hela tiden hävdat att hans åsikter inte påverkar hans arbete, trots att det har framkommit omständigheter som visar på motsatsen, fortsätter Dagens ETC:s källa.

"Svår situation"

Enligt Johan Nordström, rättschef på Skolverket, är situationen svår. Skollagen säger att anställda stå upp för människors lika värde och aktivt motarbeta kränkande behandling. Att öppet ge uttryck för nazistiska åsikter är därmed oacceptabelt. Men när en person är militant nazist på fritiden och inte "går och heilar" på jobbet blir det svårare, säger han.

– Även om personen inte har gett uttryck för sina åsikter kan det naturligtvis komma fram på annat sätt, och att veta att en kollega och fritidspedagog är militant nazist kan självklart skapa stor oro, inte minst bland elever med utländsk bakgrund. Det påverkar så klart förtroendet för skolan i stort, säger Johan Nordström.

Hur bör skolledningen tackla den här frågan?

– Eleverna har rätt att känna trygghet i sin studiemiljö och det blir naturligtvis svårt för dem när det kommer fram att personen har nazistiska band. Det blir en förtroendefråga där rektorn måste bestämma om personen verkligen kan jobba vidare när det är känt att han har de här åsikterna. Det är ju extrema åsikter vi talar om, som är helt oförenliga med skolans värdegrund. Han är enligt skollagen skyldig att motverka alla former av kränkande behandling och slå vakt om de mänskliga rättigheterna, så frågan är: gör han det?

Sjukskriven

Den vänstermilitanta gruppen AFA satte i mitten av november upp affischer på skolan på vilka mannen hängdes ut som nazist. Malmöpolisen bekräftar att skolledningen ungefär vid samma tidpunkt lämnade in en anmälan mot mannen som då misstänktes ha burit kniv på skolområdet "någon gång mellan den 1 september och 14 november". Den anmälan lades ner en dag senare då brott inte gick att styrka. Sedan i november har mannen varit sjukskriven.

Skolans rektor tycker inte att tidningen bör skriva om händelsen eller anställningen över huvud taget, med hänsyn till eleverna. 

– Du får ju fundera på vad du ställer för frågor och tänka på vad du gör för nytta med dina frågor för barnen som går på skolan, säger rektorn.

Tror du att det kan bli problem att en nazist arbetar på en skola där många av barnen och föräldrarna har utländsk bakgrund?

– Jag tänker att du förstår att jag tar avstånd från nazismen och allt som skulle påverka barn på ett negativt vis, det är ju självklart.

Hur länge har ni vetat om att er anställde är nazist?

– Det kan jag inte svara på.

Har han burit kniv på skolans område?

– Jag har inga vidare kommentarer på det. 

Därefter vill rektorn inte prata mer. 

"Ingen information"

Hittills har inga reaktioner kommit in från föräldrarna på skolan, enligt Dagens ETC:s källa har ingen information gått ut till dem.

– Jag tycker att det är ett problem att ledningen inte har gått ut till föräldrarna med information om det här och jag tror att man hade agerat annorlunda på en skola i ett mer välbärgat område med starkare föräldraengagemang. Skolledningen har utrymme att tysta ner detta just på grund av vilka föräldrar och elever vi har på vår skola.

Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen är en militant nazistisk organisation som sedan juni 2016 har grenar i Finland, Sverige, Norge och Danmark. Innan dess fanns landsomfattande avdelningar som Svenska motståndsrörelsen. 

Säpo har listat organisationen som den nazistiska grupp som utgör störst hot mot Sveriges inre säkerhet och många medlemmarna är dömda för grova brott, bland annat har tidigare ledaren Klas Lund dömts för dråp och väpnat rån. Svenska motståndsrörelsen låg bakom attacken i Kärrtorp och den finska avdelningen tog nyligen livet av en antirasistisk motdemonstrant i Helsingfors.