Inrikes.

2018-08-20 14:00
Afghanska flyktingar på åhörarläktaren i Riksdagshuset förra året under en debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Bild: Claudio Bresciani/TT
Afghanska flyktingar på åhörarläktaren i Riksdagshuset förra året under en debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn.
Puffetikett
Dagens ETC

Migrationsverket: ”Gymnasielagen kan användas”

De 9 000 ensamkommande flyktingar som omfattas av den omstridda gymnasielagen inväntar just nu ett livsavgörande beslut från Migrationsöverdomstolen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under veckan påbörjar eller återvänder drygt 300 000 ungdomar till sin gymnasieutbildning efter sommaruppehållet. Omkring nio tusen av dem är de ensamkommande flyktingar (framför allt från Afghanistan) som omfattas av den nya gymnasielagen. Nio tusen ungdomar som nu oroligt inväntar Migrationsöverdomstolens avgörande beslut om den nya lagen är rättssäker och därmed ska gälla, eller ej.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bakgrunden till prövningen i högsta rättsliga instans är att två av landets fyra migrationsdomstolar – i Malmö och Stockholm – har vägrat att tillämpa den nya lagen eftersom de anser att beredningen har varit för bristfällig. Huvudfrågan som tvisten kretsar kring är det sänkta kravet på den asylsökande att styrka sin identitet. Något som var en förutsättning för att gymnasielagen skulle få någon effekt, då de allra flesta av de ensamkommande saknar giltiga id-handlingar. Detta påpekade Migrationsverket på eget bevåg för regeringen, som röstade igenom lagen med stöd från Centern och Vänsterpartiet i början av juni.

Stopp för asylprövningar

I väntan på Migrationsöverdomstolens avgörande beslut i frågan har Migrationsverket stoppat alla pågående asylprövningar. När avgörandet i Migrationsöverdomstolen kommer är ännu oklart, men förra veckan kom Migrationsverkets yttrande, i vilket de framför bedömningen att den kritiserade lagberedningen har varit okej och att lagen följaktligen kan tillämpas.

Hur tungt Migrationsverkets yttrande väger i Migrationsöverdomstolens bedömning återstår dock att se.

Jörgen Lund