Inrikes.

2020-03-16 15:10
”Att kunna få tag på den typ av mensskydd som du föredrar gratis skulle  underlätta vardagen för väldigt många”, säger Therese Lann-Wellin från  organisationen Menssäkrad.  Bild: Frances Marais
”Att kunna få tag på den typ av mensskydd som du föredrar gratis skulle underlätta vardagen för väldigt många”, säger Therese Lann-Wellin från organisationen Menssäkrad. 
Puffetikett
Dagens ETC

”Mensskydd ska vara självklara på toaletter”

Trots att nästan varannan person i Sverige har mens så är inte mensskydd ett självklart inslag på offentliga toaletter. Det försöker organisationen Menssäkrad ändra på. I dagsläget finns 701 så kallade menssäkrade toaletter i Sverige.

”Det ska det bli norm att det finns mensskydd tillgängliga”, säger Therese Lann-Wellin från Menssäkrad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Ingen skulle tycka att det är okej att gå på en offentlig toa där det inte finns toapapper eller möjlighet att tvätta händerna. Lika självklar vill organisationen Menssäkrad göra tillgången på mensskydd som bindor och tamponger.

– Målet är att Sverige ska vara menssäkert till 2023. Alltså att Sverige går med i täten för den globala frågan, säger Therese Lann-Wellin som just nu befinner sig i Kigali i Rwanda för organisationen My Period is Awesom, en global plattform för sexuell och reproduktiv hälsa.

Plattformen ägs av den svenska organisationen Wise Economy Global Association och det är ur den som projektet att menssäkra offentliga toaletter har sprungit.

– Idén föddes för flera år sedan och när vi fick chansen att menssäkra Bokmässan i Göteborg i höstas kunde vi inte vänta längre, säger Therese Lann-Wellin.

”Fantastiskt förslag”

Sedan dess har alltså över 700 toaletter säkrats på skolor, högskolor, byggföretag, vårdcentraler och bibliotek runt om i landet. Förutom att det ska finnas mensskydd tillgängliga på toaletten ska det också finnas papperskorg, handfat och tvål för att det ska kunna kallas en menssäkrad toalett.

Skottlands parlament har nu tagit beslut om att införa gratis mensskydd för alla kvinnor eftersom undersökningar har visat att många kvinnor inte har råd med bra mensskydd. Vore det något för Sverige?

– Det är ett fantastiskt förslag och något som behövs över hela världen för att jämna ut klyftor, särskilt i skolan. Att kunna få tag på den typ av mensskydd som du föredrar gratis skulle underlätta vardagen för väldigt många, säger Therese Lann-Wellin.

Men hon vill inte att det bara ska vara det offentligas ansvar.

– Vi behöver göra det till norm att det finns tillgängligt och synligt på toaletter, på jobbet, i skolan och i hemmet. Även din arbetsgivare har ett ansvar.