Inrikes.

2021-06-14 12:46
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Max vill drogtesta personalen

Den svenska hamburgerkedjan Max vill få utföra slumpvisa alkohol- och drogtester av sina anställda. Men rätten till en sådan kränkning av personalens integritet finns inte i kollektivavtalet, framhåller Hotell- och restaurangfacket. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt ett 15 år gammalt avtal mellan restaurangnäringen och Hotell- och restaurangfacket (HRF) finns regler på plats för hur arbetsgivarna kan få alkohol- och drogtesta sin personal. Men för att avtalet ska gälla ute på enskilda arbetsplatser måste arbetsgivarna först mbl-förhandla om saken med facket. Sådana förhandlingar pågår just nu, i vilka Max för fram kravet om att få utföra slumpvisa kontroller av alla anställda i hela landet. Något Kent Johansson, central ombudsman på HRF, menar är helt uteslutet. 

– Max menar att de ska kunna testa vem som helst, när som helst. Det menar vi att de inte kan göra, säger han till Hotellrevyn.  

HRF:s inställning är att hamburgerkedjan över huvud taget inte har rätt till att utföra slumpvisa tester av sin personal – framförallt inte utan förhandling i varje enskilt fall, framhåller Kent Johansson. 

– Alkohol- och drogtester är allvarliga saker som ger sig på den personliga integriteten. Men det är faktiskt tyngre än så. Som arbetsgivare får du kontroll över vad arbetstagare har för brister. I andra fall har inte arbetstagare skyldighet att berätta om vilka sjukdomar de har. Här kräver arbetsgivaren att få se svaren på de här testerna. Om du tar någon medicin är det ganska lätt att gissa vilka sjukdomar som kan finnas, säger han.   

Hamburgerkedjan Max låter meddela att de inte vill kommentera förhandlingarna medan de ännu pågår.