Inrikes.

2021-04-13 19:30
Max V Karlsson medverkar i SVT:s Veckans brott för att prata om sin granskning av polisens närvaro i sociala medier. Bild: Janne Danielsson/SVT, Faksimil
Max V Karlsson medverkar i SVT:s Veckans brott för att prata om sin granskning av polisens närvaro i sociala medier.
Puffetikett
Dagens ETC

Max V Karlsson: ”Polisen har tappat
 kontrollen i sociala medier”

Max V Karlsson, ledarskribent på Dagens ETC, medverkar i kvällens Veckans brott i SVT för att diskutera polisens grova övertramp i sociala medier. I januari i år publicerade Max V Karlsson resultatet av sin granskning av polisens närvaro i sociala medier. Vad han fann var reklamsamarbeten med företag och “effektsökande och integritetskränkande foton och filmer”.

Varför bör folk bry sig om vad polisen gör på sociala medier?

– Folk bör bry sig om vad alla myndigheter gör och polismyndigheten är inget undantag. Saken är att polismyndigheten är helt unik och beter sig som ingen annan gör. Bland annat så har polisens kommunikation stundtals varit integritetskränkande. Till skillnad från andra myndigheter så garanteras du inte att du inte blir en del av reklam när du kommer i kontakt med polisen.            

Varför tror du att de här problemen har uppstått?

– Jag tror delvis att det har att göra med myndigheternas försök att nå ut på ett annat sätt. Att de vill förändra bilden av polismyndigheten och att de sen har tappat kontrollen. Det är inte så att det inte finns några regler, utan flera av de inlägg jag pratar om bryter mot de regler som finns. Jag tror det beror på att de har dåliga interna utbildningar om publiceringar, integritet och kommunikation. Poliser är inte kommunikatörer.

Om nu polisen vill vara aktiva på sociala medier, hur bör de gå till väga?

– Som alla andra myndigheter lyckas göra. Det handlar om förtroendeingivande kommunikation, med vad de själva nog anser är torrare texter. Polisen publicerade nyss en kampanj om hur man ska agera om man får oönskade nakenbilder skickade till sig – och den var bra. Men de bra exemplen väger inte upp för de dåliga. Det som behövs är kommunikation som inte bryter mot lagen.