Inrikes.

2014-12-08 10:45
SD:s presskonferens i riksdagen onsdag 3 december. Vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterar regeringens beslut om ett extra val. Bild: Henrik Montgomery/TT
SD:s presskonferens i riksdagen onsdag 3 december. Vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterar regeringens beslut om ett extra val.

Mattias Karlsson styr in SD på stenhård linje

SD satsar nu allt på invandringskortet. Sedan Mattias Karlsson tog över har SD gjort en kraftig kursändring. Hårdare retorik och hot om att fälla även nästa regering om inte invandringen minskas drastiskt.
   – De går nu ut offentligt med den hårdare linje man alltid planerat att driva, säger Lisa Bjurwald, journalist och författare.

En folkomröstning om invandring. Så kallar SD-ledaren Mattias Karlsson det extra val som hålls i vår. Den nya, vikarierande, partiledaren har skruvat upp tonläget retoriskt. På en utdragen presskonferens i samband med budgetbeskedet sa han:

– Invandringen påverkar nästan alla samhällsproblem.

Han hävdade även att ”invandringspolitiken har lett till minskad trygghet” och högre brottslighet. Strax efter att han meddelade att SD skulle utlösa regeringskrisen gjorde Mattias Karlsson en uppdatering på Facebook. Han citerade krigsdiktaren Verner von Heidenstam:

”Det är stoltare, våga sitt tärningskast, än tyna med slocknande låge. Det är skönare lyss till en sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge”, skrev Mattias Karlsson.

Ett helt nytt tonläge

Tonläget är kraftigt förändrat från valrörelsen. Under Jimmie Åkesson ledning, långt före sjukskrivningen, förde partiet en mildare politik. Partiet nådde nya väljargrupper, de har lockats till sig fler kvinnlig väljare. I höstens val lockade SD till sig en stor grupp moderatväljare. Enligt journalisten Lisa Bjurwald som länge granskat SD går partiet nu ut offentligt med den hårdare linje man alltid planerat att driva.

– Det är dessutom helt i linje med hur dessa partier agerar utomlands när de uppnår vågmästarroller: oansvarigt, egoistiskt, populistiskt, alltid med partiets egna snarare än landets välbefinnande högst på agendan. Paradoxalt nog, eftersom de betraktar sig som patrioter, säger hon.

Enligt Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, var Jimmie Åkesson som införde den så kallade nolltoleransen mot rasism och breddade partiets politik.

– De förde en pragmatisk linje där idéerna och de politiska målen ansågs vara viktigare än partiet självt, säger han.

Karlsson utnämnde sig själv

När Jimmie Åkesson sjukskrev sig den 17 oktober hade den naturliga vikarien varit vice partiledare Jonas Åkerlund. Så blev det inte. Istället körde den självutnämnde partiledarvikarien Mattias Karlsson över partistyrelsen.

– Mattias Karlsson tog den rollen själv, utan att det var uppe till diskussion, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

Sedan Mattias Karlsson tog över förändrades allt. Partiet fällde regeringens budget och hotade att fälla varje regering som inte anammar partiets invandringspolitik.

– Det är en tydlig förändring i partiets politiska strategi. Man har valt bort den tidigare linjen som var inriktad på samarbete med andra partier, säger Daniel Poohl, Expos chefredaktör.

Beslutet att fälla regeringen hade ett starkt stöd internt och från väljarna. 7 av 10 av SD-väljare tyckte att partiet borde rösta för alliansens budget, det visade en mätning som gjordes en vecka innan omröstningen. Och i efterhand visar Aftonbladet/Inzio-mätningen att 92 procent av väljarna tyckte att det var rätt att fälla regeringen.

– Det fanns ett tryck underifrån från väljarna och även inom partiet. Man gjorde bedömningen att de sannolikt kommer behålla sin vågmästarställning. Det hade riskerat att göra sina väljare besvikna om de hade gått på den gamla linjen och suttit still i båten, säger Daniel Poohl.

Nalle Puh vs Heidenstam

Mattias Karlsson tillhör de fyras gäng som under Jimmie Åkesson är arkitekterna bakom partiets enorma framgångar.

– De är två olika karaktärer. Jimmie Åkesson är den vanliga killen som citerar Nalle Puh och Rocky Balboa. Mattias Karlsson är en utpräglad ideolog som citerar Heidenstam.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter