Inrikes.

2016-08-03 12:00
”Jag tror att anmälningsbenägenheten har ökat. Sexuella övergrepp har alltid förekommit” säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral för Putte i parken. Bild: Victor Eriksson/TT
”Jag tror att anmälningsbenägenheten har ökat. Sexuella övergrepp har alltid förekommit” säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral för Putte i parken.

Massiv ökning av anmälda sexualbrott på festivaler

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden vid landets festivaler har skjutit i höjden i år, visar en sammanställning som P3 Nyheter har gjort.

Kanalen har tittat på 13 festivaler, där anmälningarna ökat från 10 förr året till 111 i år. Även antalet anmälda våldtäkter har ökat.

På 10 av 13 festivaler som P3 Nyheter undersökt har antalet anmälningar om sexuella ofredanden ökat. Förra året anmäldes 10 fall – i år 111. Alltså mer än en tiodubbling i antalet. Därtill har också antalet anmälningar om våldtäkt ökat, från fyra till tio.

Det är särskilt en festival som sticker ut i statistiken – Putte i parken som anordnades i Karlstad. Där kom det in en anmälan om sexuellt ofredande förra året, men i år hela 38 stycken. Övergreppen fick stor uppmärksamhet då polisen i början pekade ut ensamkommande flyktingbarn som gärningsmän, uttalanden som man senare backade från.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Helt oacceptabelt”

Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, säger till Dagens ETC att han inte är förvånad i sak över antalet anmälningar.

– Vi visste att det skulle bli fokus på detta efter förra årets rapportering, och har jobbat under vintern och våren med dessa frågor. Men det är helt oacceptabelt att det förekommer. Jag vill dock belysa att det inte är ett festivalproblem, utan ett samhällsproblem. Ofredanden sker dagligen på skolor, badhus och framför allt på internet.

Vad tror du själv att ­ökningen beror på?

– Jag tror att anmälningsbenägenheten har ökat. Sexuella övergrepp har alltid förekommit. Polisen och vakterna har varit aktiva i att få tjejerna att göra anmälan. Speciellt i Karlstad, och där gjorde de ett riktigt bra jobb.

Niclas Lagerstam uppger att man kommer fortsätta jobba aktivt mot sexuella ofredanden på festivalen, och se till att samtliga som arbetar med den får en genomgång angående sexuella ofredanden och andra säkerhetsfrågor.

Lisen Andreasson Florman, grundare av föreningen Nattskiftet som jobbar för att festivalbesökare ska känna sig trygga, är inne på samma spår som Niclas Lagerstam.

– Jag visste att anmälningarna skulle öka, det var tyvärr ingen nyhet för mig. Vi måste våga börja ställa krav och säga att det här inte är okej, säger hon till P3 Nyheter.

Om granskningen

P3 Nyheter har undersökt antalet anmälningar om sexualbrott vid 13 av festivaler, i år och föregående år.

Granskningen visar att antalet sexuella ofredanden ökat vid 10 av 13 festivaler, från sammanlagt 10 anmälningar förra året till 111 anmälningar i år.

Antalet anmälningar om våldtäkt har också ökat, från fyra till tio.