Inrikes.

2016-10-12 15:00
Bild: Trons/TT, 	Janerik Henriksson/ TT

Marknaden avvisade inte nazister - får hård kritik

Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen fick ostört dela ut flygblad och propaganda mitt i Rättviks marknad den gångna helgen. Nu kritiseras arrangörerna av den anti-rasistiska Facebookgruppen We are Dalarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Är det så att nazisterna kommer dit ska de givetvis föras därifrån om det inte är ett godkännande ifrån arrangörernas sida. Allting annat är dåliga bortförklaringar, skriver gruppen i ett mejl till Marknadsarrangörers förening.

När Dagens ETC ringer arrangörerna bakom Rättviks marknad för att höra deras version av händelserna blir svaret att de kommer att återkomma skriftligen.

– Jag kommer inte att kommentera något om händelsen. Du får skriva ett mejl så återkommer jag, säger Magnus Wiklund.

”Ett val av arrangörer”

Å andra sidan har de redan tidigare, i ett mejlsvar till just We∞ are Dalarna, försökt förklara sig. I mejlet tar medarrangören Stina Lovén avstånd från nazisterna men skriver också att ”Nazisterna stödjer sig på Sveriges lagar om yttrandefrihet och kan lagar och regler säkert bättre än polisen”. Vilket enligt We are Dalarna är rena nyset.

– Arrangörer har all rätt att avgöra vem eller vilka som äger rätten att utnyttja det arrangemang, plattform eller tillstånd en själv ansvarar för. Det är således ett val av arrangörer att tillåta nazister att offentligt och välexponerat uppmana till folkmord och störtande av det demokratiska statsskicket vi alla här lever under, motiverar de i ett mejl.

Det är inte första gången högerextremister genomför aktioner på marknaden. 2014 var det nazistiska Svenskarnas parti som stod för flygbladsutdelandet.

– Vi tycker väl egentligen ingenting om det mer än att de naturligtvis måste falla under yttrandefrihet som alla andra. Men naturligtvis tar vi avstånd från nazismen, sa marknadsgeneralen Magnus Wikman till Dalarnas tidningar den gången.