Inrikes.

2019-05-16 09:45
Polisens arbetar bakom avspärrningen  i centrala Helsingborg efter knivdådet.  Bild: Johan Nilsson / TT
Polisens arbetar bakom avspärrningen i centrala Helsingborg efter knivdådet.
Puffetikett
Dagens ETC

”Många vågar inte visa att de är judar”

Tidigare i veckan utsattes en kvinna, som är medlem i den judiska församlingen i Helsingborg, för en knivattack. Nu råder chock och förstämning.

– Folk är rädda, säger Isak Reichel, generalsekreterare för Judiska centralrådet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Många medlemmar i Helsingborgs judiska församling är rädda efter det knivdåd som som utfördes unders tisdagen. En kvinna i 60-årsåldern som är medlem i församlingen knivskars svårt, och fördes till sjukhus.

Eftersom det sedan tidigare finns en hotbild mot församlingen så gjordes kopplingen till hennes judiska identitet, och polisen har höjt säkerheten. Under onsdagen greps en man i relation till dådet i Danmark, efter att ha varit efterlyst i ett dygn.
 


Polisen har inte meddelat om det finns ett hatbrottsmotiv till attacken. Men generalsekreteraren för Judiska centralrådet, Isak Reichel, menar att många i församlingen är rädda.

– Vi känner ju ännu inte till vilket motiv som fanns till den här attacken, men den skapar ändå en stor oro, säger Isak Reichel

Han har själv besökt församlingen efter dådet och pratat med medlemmar.

– De är chockade, alla kände den här kvinnan väl, det är en nära vän och det är väldigt sorgligt. Det råder chock och förstämning i församlingen nu. Hon var viktig för många, säger han

Förekommit hatbrott

Isak Reichel beskriver församlingens relation till polisen och kommunen som god. Det har tidigare förekommit hatbrott l kommunen och man har nu kallat medlemmarna till ett möte för att fånga upp deras oro.

– I Sverige idag är det många judar som inte visar sin tillhörighet öppet när de går på gatan. De som jag pratade med i Helsingborg berättade att de nu försöker vara ännu mer anonyma. Folk är rädda, jag upplevde att det fanns en stor rädsla hos många, säger han.

De judiska församlingarna har sedan tidigare en hög medvetenhet om att det kan förekomma attentat och man tänker alltid på säkerheten. Samtidigt vill man inte låta hoten påverka den dagliga verksamheten.

– Vi har en hög vaksamhet sedan tidigare. Vi tycker att det är viktigt att alla aktiviter ska fortsätta, att vi inte ställer in saker, säger Isak Reichel.

– Vi vet ju ännu inte vad det finns för motiv för den här attacken.