Inrikes.

2017-10-15 08:30
”När man har tittat på olika typer av platsannonser visar det sig att kvinnor gärna vill känna att de verkligen har det som krävs” säger Edel Karlsson Håål, expert på lönebildning och jämställdhet vid Svenskt näringsliv.  Bild: Andreas H. Nilsson/TT
”När man har tittat på olika typer av platsannonser visar det sig att kvinnor gärna vill känna att de verkligen har det som krävs” säger Edel Karlsson Håål, expert på lönebildning och jämställdhet vid Svenskt näringsliv.

Män kräver 8 000 kronor mer vid löneförhandlingar

Bemanningsföretag: Stora skillnader i löneanspråk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Män förväntar sig över 8 000 kronor mer i lön än kvinnor vid sökande av samma typ av tjänst. Det visar en rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek.

– Män är inte lika självkritiska, säger Edel Karlsson Håål, expert på lönebildning och jämställdhet på Svenskt Näringsliv.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En del av löneskillnaden mellan män och kvinnor kan förklaras utifrån bland annat yrke, utbildning och ålder. Men rensat från dessa parametrar återstår fortfarande ett gap på 4,5 procent, enligt Medlingsinstitutets senaste rapport.

Nu visar en ny rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek att en orsak till det oförklarliga lönegapet kan handla om skillnader i löneanspråk.

Efter att ha registrerat sina potentiella rekryters löneanspråk under 2016 och 2017 visar det sig att män förväntar sig i snitt 8 000 kronor mer i lön än kvinnor –även när det handlar om samma typ av befattning.

”Tendens att överskatta”

– Vi kände på oss att det skulle finnas en stor skillnad, men trodde aldrig att det skulle röra sig om så mycket, säger Shervin Razani, vd på Jurek.

Totalt har fler än 1 200 personer inom ekonomi och juridik har tillfrågats.

– Män har ofta en tendens att överskatta sin kompetens och kräver mer lön än vad arbetet faktiskt är värt. Samtidigt underskattar kvinnor sin kompetens och således bidrar båda sidor till orättvis lönesättning, säger Shervin Razani.

Ett tidigare försök att kartlägga skillnader i förväntad lön mellan män och kvinnor gjordes i Medlingsinstitutets rapport 2016. Den visade att löneskillnader mellan kvinnor och män uppstår redan efter examen, och att en del av det beror på skillnader i förväntad genomsnittlig lön.

I snitt förväntade sig nyexaminerade män 7,3 procent mer i lön i jämförelse med sina kvinnliga klasskamrater, något som sedan också påverkade den faktiska lönesättningen.

Edel Karlsson Håål, expert på lönebildning och jämställdhet vid Svenskt näringsliv, känner igen problematiken.

– När man har tittat på olika typer av platsannonser visar det sig att kvinnor gärna vill känna att de verkligen har det som krävs, medan männen tycker att de är bra på det mesta och är inte lika självkritiska, säger Edel Karlsson Håål.

Arbetsgivarens ansvar

Störst skillnad i lön mellan män och kvinnor, som inte kan hänvisas till faktorer som ålder, utbildning och arbetstid, är det bland tjänstemän i privat sektor – hela 5,3 procentenheter större än i offentlig sektor.

– Det finns de som säger att kvinnor är sämre förhandlare än män, men jag tycker inte att det är så kul att kommunicera så, säger Edel Karlsson Håål.

I stället vill hon lägga ett stort ansvar på arbetsgivarna.

– Om man ser att männen drar till mer än kvinnorna så ska man inte bara lyssna på vad de vill ha, utan också ta ett ansvar över att företaget har en bra lönestruktur. Försöka ta reda på vad personen verkligen kan och fundera över vad man kan tänka sig att betala för jobbet. 

Tjänstemän i privat sektor sticker ut

Med hänsyn till att kvinnor och män arbetar inom olika yrken och sektorer, har olika utbildningsnivå, olika arbetstid och olika ålder kvarstår ändå ett lönegap på 4,5 procent.

Störst skillnad är det bland tjänstemän i privat sektor – där skiljer sig lönen med 7,5 procent, baserat på 2016 års lönestatistik.

Minst skillnad är det inom den kommunala sektorn, där skiljer sig lönen mellan kvinnor och män med 0,3 procent.

Källa: Medlingsinstitutet