Inrikes.

2016-12-19 11:45
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för V och ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad har utsetts till "Årets svensk".  Bild: TT
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för V och ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad har utsetts till "Årets svensk".

"Man kan inte komma ifrån hedersbegreppet"

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för V och ordförande för organisationen "Varken hora eller kuvad" har kritiserats, inte minst inom sitt eget parti, för att sprida rasistiska föreställningar. Samtidigt hyllas hon av många, och i torsdags utsågs hon till "Årets svensk" av tidningen Fokus för sitt modiga arbete mot hedersförtryck.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad betyder det här priset för dig?

– Jag är så glad att bo i ett land som Sverige där mina politiska motståndare ser att det jag gör är för kvinnors rättigheter. Just nu är det flera moderater som grattar mig. Jan Björklund tog ett foto med mig. Miljöpartister har firat mig. Annie Lööf kom fram redan innan jag fick priset och kramade om mig. Birgitta Ohlsson har grattat. Jättemånga har kommit fram, så klart också medlemmar i mitt eget parti.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hur är stödet för dig idag i Vänsterpartiets riksdagsgrupp?

– Det pågår ett samtal. Men just nu diskuterar vi inte det jag tycker att vi behöver prata om. Och det är samma saker som vi har debatterat i över ett år nu: om kvinnors situation, om förorterna. Varje dag läser vi i tidningen att flera tvingas på slöjor, kvinnor mördas i hederns namn, kvinnor drabbas av mäns våld. Dessa frågor måste diskuteras även inom Vänsterpartiet. Det är inte en personfråga, även om jag hamnat i skottlinjen på senaste tiden. Det handlar om kampen som förs av miljontals. Oavsett vem som utför våld och förtryck så är det ett problem – det vill jag vara tydlig med och det måste vi vara tydliga med.

Du har sagt att du ofta attackeras av "kulturrelativister" och är samtidigt kritisk mot dem. Varför bör inte hedersbegreppet användas på sekulära svenskar?

– Vilka är de svenska män som säger till sina döttrar att de inte får skratta högt, inte bete sig avvikande, inta träffa killar? Självklart finns det förtryck även bland svenskar men vilken svensk har dödat eller beskurit sina döttrar?

De som vill bredda hedersbegreppet påpekar att många kvinnor mördas av sina "svenska" män.

– Det problemet finns, men då är det inte på gå grund av ett stöd från alla i släkten. Problemet som inte tas på allvar trots flera statliga undersökningar är att 100 000 ungdomars livsutrymme är hårt reglerat. Många kan inte simma, får inte gå på sex och samlevnad, inte leva sitt eget liv. Man kan inte komma ifrån hedersbegreppet. Det handlar om grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.

– Man kan inte säga att alla män är talibaner, och att alla svenska män är det också. Det är faktiskt orättvist mot många feministiska män som jag har som förebilder.

Tidigare i år spred du en högerextrem propagandafilm med en falsk SVT-logga. Tidningen Expo avslöjade att du hade kommenterat filmen på din Facebooksida genom att skriva: "Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter". Du tog bort inlägget när du upptäckte att filmen inte kom från SVT, men är du rädd för att vi snart har en etablerad islamisk stat i Sverige?

– Jag är inte rädd för det. Men igår visade en vän en bild på en ficka som var 4–5 år och bar slöja på dagis. Det är hemskt att det får pågå i Sverige med stöd av skattepengar på ett muslimskt dagis. Jag blir livrädd. Det här är hjärntvätt. Man måste se till att de här flickorna får samma rättigheter som alla andra i Sverige. Gör vi inte det, då kan vad som helst hända.

Vilket muslimskt dagis är det?

– Jag kan inte ange det för att skydda den som informationen kommer från och barnets förskola. Men det är i en Stockholmsförort och det finns fler, det är inte något som är obekant. Men det är viktigt att säga att problemet inte bara är muslimskt, det gäller alla religiösa friskolor.