Inrikes.

2019-07-11 10:40
Foto: Henrik Montgomery / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Man döms till fängelse i första samtyckesfallet

Högsta domstolen har för första gången tagit ställning i ett fall som gällt den nya samtyckeslagen.

Domstolen slår fast att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande inte måste säga nej eller på annat sätt uttrycka sin motvilja. Mannen döms till fängelse för oaktsam våldtäkt.

Fallet rör en man och kvinna hemmahörande i Västerbotten, som haft kontakt med varandra via sociala medier under en längre tid. Mannen var inbjuden att övernatta hos kvinnan och kom hem till henne ungefär klockan ett på natten. Bredvid sig i dubbelsängen hade kvinnan bäddat med ett annat täcke som var tänkt för mannen.

– Jag vet inte om jag kan ha somnat eller om jag slumrade till eller om jag bara var riktigt trött. Jag förstod liksom inte vad som hände där och då. Jag vaknade av att han fingrade mig, och jag tyckte det var jätteotäckt och visste inte vad jag skulle göra, säger kvinnan till Sveriges Radio i programmet I lagens namn.

Mannen nekar till brott

Domstolen konstaterar att mannen under natten genomförde ett samlag med kvinnan, som var passiv och inte gav något tydligt uttryck för att hon ville delta i detta. Mannen i det aktuella fallet nekar till brott och hävdar att han fått uppfattningen att hon ville ha sex. Han har också påpekat att han avbröt samlaget då han märkte att kvinnan inte ville fortsätta.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Högsta domstolen slår i domen fast att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande inte har något ansvar att säga nej eller på annat sätt uttrycka sin motvilja. Vidare konstaterar domstolen att det faktum att kvinnan och gärningsmannen var ense om att ligga i samma säng och att de var klädda i enbart underkläder inte innebär att kvinnan deltog frivilligt i de sexuella handlingarna.

Domstolen finner det bevisat att gärningsmannen har genomfört de sexuella handlingarna utan att kvinnan har deltagit frivilligt, men inte att gärningsmannen handlat uppsåtligen. Däremot är det bevisat att han handlat grovt oaktsamt, vilket numera är tillräckligt för en fällande dom.

Infördes för ett år sedan

Det var för ganska precis ett år sedan som de nya reglerna om sexualbrott infördes. En del av förändringen var just den nya straffbestämmelsen om ansvar för oaktsam våldtäkt infördes. Huvudregeln i brottsbalken är annars att en gärning skall anses som brott endast då den begås uppsåtligen. Oaktsamheten tar exempelvis sikte på situationer där gärningspersonen borde inse risken för att någon inte deltar frivilligt men ändå genomför en sexuell handling med den personen.

Utöver detta ändrades lagen så att det inte längre krävs att gärningspersonen använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att han eller hon ska kunna dömas för våldtäkt. Målet i Högsta domstolen gällde tillämpningen av dessa nya regler.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta: Våldtäkt

Brottsbalken 6 kap. 1 § lyder inledningsvis:

Den som, med en person som inte deltar frivilligt, genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två år och högst sex år. Vid bedömningen av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt./…/