Inrikes.

2019-06-12 09:00
Sigrun Sigurdsson och Aida Al Akrawi, Fryshuset Malmö.
Sigrun Sigurdsson och Aida Al Akrawi, Fryshuset Malmö.
Puffetikett
Dagens ETC

Malmö kan leda vägen bort från gängvåldet

Den moderna gängkriminaliteten startade i Malmö och har de senast åren varit värst just här. Nu har ett mindre uppvaknande skett.

Kan den skånska staden nu leda vägen för att stoppa det dödliga våldet?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan 2016 har över 150 skjutningar i Malmö lett till att 26 personer dödats och över 140 har skadats. Ett av morden har lösts i rättegång.

Men den senaste tiden har antalet skjutningar minskat stort. Hittills i år har en person dödats i staden.

En förklaring till det är att dussintals kriminella sitter häktade och att ännu fler fått hjälp att hoppa av sitt kriminella liv. Det tror både polisen och personalen på ungdomscentret Fryshuset i Malmö.

Polisen Fredrik Gårdare menar att myndigheter och politiker i Malmö till sist har agerat – på riktigt.

– Nu, när det har blivit ett så skarpt, allvarligt läge i Malmö, då börjar man jobba ihop på riktigt: på gatan, i kontors­rummen, i förhörsrummen, i hemmen, direkt med alla inblandade, precis så som vi vet att vi måsta göra.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Skrämseltaktik

Fredrik Gårdare syftar på projektet Sluta skjut, som om det visar sig framgångsrikt kan rullas ut i andra delar av landet. Inom projektet kallas personer till möten där myndigheterna förklarar att de med gemensamma krafter kommer att slå ner på den gruppering som använder våld.

– Det är en slags skrämseltaktik för de unga som nu för ut budskapet till de andra i Malmö, säger Sigrun Sigurdsson som har kontakt med flera av de unga personerna i de kriminella nätverken.

Men det är nu som projektet för första gången prövas på riktigt, enligt henne. Får den senaste tidens sprängningar och senaste veckornas skjutningar konsekvenser på riktigt?

Malmö stad har även under de senaste två åren förbättrat sin avhopparverksamhet och har påbörjat ett långsiktigt arbete med att förbättra villkoren i de mest utsatta stadsdelarna, säger Sigurdsson.

Grundproblemen kvarstår

Men när det gäller grund­orsakerna till det kriminella livet – fattigdom, en dåligt fungerande skola, en socialtjänst som inte förmår hjälpa – händer inte mycket, säger Aida Al Akrawi som jobbar med 250 barn till ensamma mammor på Fryshuset i Malmö.

– Vissa av dem kan hamna i problem om ett eller två år, för det är väldigt tydligt att åldersgränsen i kriminalitet har blivit typ 11–12 år, det är inte 14–15 år längre. Vill man ha ett samhälle som har mindre kriminalitet om 20 år så måste man satsa på barn i tidig ålder.

Krävs civilkurage

Ansvaret för barnen ligger dock inte bara på myndigheterna och politikerna utan på oss alla.

– Vi brukar säga att alla barn är allas barn, säger Aida Al Akrawi.

– Vuxna i staden måste säga hej till ungdomar på gatan, visa civilkurage och vara mycket mer engagerade. Om de vill ha stad i fred och harmoni.