Inrikes.

2014-03-02 18:05
Tomas Tobé (M) har kritiserat skolungdomars spelande trots att han själv har drivit reklamkampanj för spelbolag. Bild: Bertil Enevåg Ericson/TT
Tomas Tobé (M) har kritiserat skolungdomars spelande trots att han själv har drivit reklamkampanj för spelbolag.

M-politiker attackerade tv-spelandet – har själv gjort reklam för spel

Nyligen bad Moderaternas skolpolitiska talesperson Tomas Tobé Sveriges föräldrar om hjälp att se till att svenska barn gör sina läxor istället för att spela dataspel. Men Dagens ETC kan nu visa att Tobé själv har tjänat pengar på att göra reklam för just dataspel.
   – Jag har svårt att tänka mig att han skulle få moralpanik av spel, säger en av Tobés gamla medarbetare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan bad den moderata skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé Sveriges föräldrar om hjälp med att förbättra den svenska skolan. Eleverna kommer för sent och skolkar för mycket, men det var inte det som Tobé huvudsakligen tyckte att föräldrarna skulle hjälpa till med. Till stor del beror de dåliga resultaten i PISA-mätningen – som har debatterats flitigt under senare tid – på att barn och unga sitter och spelar tv-spel istället för att göra sina läxor, enligt Tobé. Att barnen ska ”stänga av tv-spelet för att istället sätta sig med matteboken och traggla multiplikationstabellen” är ”helt avgörande för att barnen ska lyckas i skolan”, skrev han i en debattartikel i Aftonbladet.

Men nu kan Dagens ETC avslöja att Tobé själv har tjänat pengar på just dataspel. Tidigare var han nämligen delägare i internetsmarknadsföringsföretaget Pronto, som bland annat har arbetat med en stor reklamkampanj för det spelföretaget EA. EA är en gigant inom området, och står bland annat bakom spel som The Sims, FIFA och Battlefield.

– Jag har svårt att tänka mig att Tomas Tobé skulle få moralpanik av spel, säger en av Tobés gamla Pronto-medarbetare till Dagens ETC.

Eftersom företaget var ganska litet fick delägarna själva styra upp kampanjer, vilket betyder att Tomas Tobé och partnern Gabriel Sundqvist själva sökte upp och erbjöd EA sina tjänster .

– Efter att ha jobbat med honom är jag ganska säker på att Tobé är proffstroll snarare än moralist, säger kollegan.

Ett troll är någon som enbart är ute efter att provocera, speciellt i internetsammanhang.

Tobés utspel om tv-spel har även kritiserats från andra håll. Förutom att många anser att han lägger skulden för de dåliga PISA-resultaten på föräldrarna har han anklagats för att underskatta spelandet i sig.

I ett öppet brev som skickades till Dagens ETC skriver gymnasieeleven Tobias Granberg att det är bristen på hjälp i skolan som gör att han spelar dataspel. Eftersom läxorna tar så mycket tid är dataspel nästan den enda fritidsaktiviteten som ger honom ett liv utanför skolan.

– Det är där jag har tid att vara social. Det är det enda som hindrar mig från att skita i skolan och gå arbetslös istället.

Dagens ETC har sökt Tomas Tobé, som har avböjt en intervju.

Moderat tv-spelshat

Tobé är inte den första moderaten som kritiserar spelande. För några år sedan var det Sven Otto Littorin, då arbetsmarknadsminister, som tyckte att kraven på socialbidrag borde höjas för att ”några sitter hemma och spelar tv-spel förmodligen”.