Inrikes.

2020-12-29 09:45
Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L).
Puffetikett
Dagens ETC

M och KD stärker samarbetet med SD – och Sabuni gläntar på dörren

Nu vill Nyamko Sabuni återigen närma sig M och KD – samtidigt som de sistnämnda partierna stärkt sitt samarbete med SD.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sannolikheten för ett kommande regeringsskifte tycks ha ökat något de senaste dagarna.

I söndags meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon tvekar inför fortsatt samarbete med den konstellation partier som skrev under januariavtalet 2019 och att hon istället vill närma sig sig Moderaterna och Kristdemokraterna.

Och igår visade en granskning av Sveriges Radio Ekot att samarbetet mellan de partier som Sabuni nu återigen vill närma sig och Sverigedemokraterna stärkts under mandat­perioden. Detta framför allt genom de gemensamma reservationerna i riksdagen, som ökat från 37 stycken under det första riksdagsåret till 61 under det senaste.

Exakt hur stor sannolikheten är för ett regeringsskifte är dock svårt att sia om. I en intervju med Dagens Nyheter duckar till exempel Nyamko Sabuni frågan om huruvida L kan tänka sig att stödja ett borgerligt regeringssamarbete som stödjer sig på SD.

– Det är frågor som vi också får återkomma till, säger hon till tidningen.

Uppmanade i debattartikel

Något tydligare är de L-politiker som i en debattartikel i Svenska Dagbladet för en månad sedan uppmanade partiet att lämna januariavtalet för att satsa på den egna politiken, men som i samma artikel fortsatte hålla armlängds avstånd till SD, som de kallade ett ”ytterkants­parti”, en hållning som också är utbredd inom partiet enligt till exempel SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Att SD är glada över utvecklingen går däremot inte att ta miste på.

– Det finns säkert goda möjligheter att bygga stora gemensamma plattformar mellan våra partier, för att synliggöra skillnaden mellan den liberalsocialistiska regeringen och den opposition som finns, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, apropå det allt tätare samarbetet med KD och M till Ekot.

Januariavtalet

Januariavtalet är en skriftlig överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet där L och C lovade att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister mot att regeringen i sin tur gick med på att införa en rad liberala reformer, den så kallade 73-punktsuppgörelsen.