Inrikes.

2021-06-17 13:35
Bilder: TT
Puffetikett
Dagens ETC

M och KD ställer sig bakom misstroende mot Löfven

Sverige går mot en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven sedan V, SD, KD och M ställer sig bakom en sådan omröstning. På torsdagsmorgonen förklarade V-ledaren Nooshi Dadgostar att partiet saknar förtroende för statsministern.

Sverigedemokraterna lämnade sedan vid lunchtid in en misstroendeförklaring.

– Regeringen har inte tillmötesgått våra krav, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

”Utredning har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen”, skriver Morgan Johansson till TT några minuter innan deadline för ultimatumet, klockan 10.00 på torsdagen.

De två alternativen som Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar gav i tisdags var att antingen släppa frågan om marknadshyror, eller att förhandla i frågan med Hyresgästföreningen.

Klockan 11 på torsdagen höll Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar en pressträff där hon meddelade att regeringen inte tillmötesgått V genom att uppfylla något av alternativen.

– Regeringen har inte tillmötesgått våra krav, säger Dadgostar.

– Vi tycker det är självklart att samtala med de parter som berörs, men det i sig leder ingenvart. Antingen gäller det att sätta stopp för hela processen, eller att den startar från noll och att ansvaret då ligger hos parterna, sa Dadgostar, som ställt kravet att Hyresgästföreningen ska ingå som förhandlade part när marknadshyror utreds. 

– V saknar förtroende för Sveriges statsminister, slog Dadgostar fast.

V-ledaren säger nu att partiet kommer söka sig till M och KD för att säkra en misstroendeomröstning, då Vänsterpartiet inte har tillräckligt många riksdagsmandat för att själva väcka en misstroendeomröstning. KD har tidigare enligt medieuppgifter gett kalla handen. Ambitionen är att en misstroendeomröstning ska kunna ske innan riksdagens sommaruppehåll, vilket innebär att det behöver ske i närtid.

Enligt Dadgostar har hon mötts av svagt intresse att diskutera frågan med Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S).

– Jag har verkligen vänt ut och in på mig själv för att lösa detta och behålla nuvarande regeringsunderlag, säger Nooshi Dadgostar.

Vid 12.30-tiden på torsdagen kom beskedet att SD lämnat in en misstroendeförklaring mot regeringen.

– Det finns en majoritet i riksdagen för att avsätta Stefan Löfven, säger Henrik Vinge (S) vid en pressträff.

Vid 13.40 meddelar KD-ledaren Ebba Busch att de kommer att rösta för att fälla Löfven i en misstroendeomröstning.

– Vi var emot regeringen Löfven då, vi är emot regeringen Löfven nu. Kristdemokraterna kommer att rösta för att fälla regeringen Löfven, säger Ebba Busch på pressträffen.

– Vi välkomnar ett extra val, men det är inte optimalt, säger hon.

– Jag hade velat se någon ställa frågan att om nu den här frågan är så viktig för Vänsterpartiet, är Vänsterpartiet beredda att släppa fram en borgerlig regering med löfte att den här frågan inte finns med bland reformförslagen på den borgerliga regeringens reformagenda, säger Ebba Busch.

Även Moderaterna ställer sig nu bakom.

”Vår uppfattning är mycket tydlig. Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Vi har redan röstat nej till Stefan Löfven flera gånger. Självklart kommer vi att göra det igen”, skriver partiledare Ulf Kristersson på Facebook.

Misstroendeomröstningen kommer att äga rum på måndag klockan 10. Statsminister Stefan Löfven kommer att hålla en pressträff klockan 16 idag.

Marie Linder, ordförande för hyresgästföreningen, välkomnar regeringens inbjudan till samtal och räknar med att det fortfarande kommer bli av.

– Att vi nu bjuds in är positivt, även om det borde ha gjorts från början. Vi menar att det är självklart att det här är en fråga som parterna borde avgöra. Det är frågor som rör tre miljoner hyresgäster, och framtida hyresgäster. Nu hoppas vi att de här samtalen också leder till resultat, att bostadsmarknaden parter får avgöra frågan.

Är det rätt eller fel av Vänsterpartiet att gå vidare med misstroendet?

– Hyresgästföreningen är inte en organisation som tillsätter eller avsätter regeringar.

Men hon håller med Nooshi Dadgostar om att det förslag som ligger innebär att den svenska modellen slås sönder.

– Ja, blir det här verklighet är det att slå sönder den svenska modellen på bostadsmarknaden. Det innebär att framtida hyresgäster inte längre skulle ha möjlighet att använda sin kollektiva styrka för att påverka sin hyra

Texten uppdateras.

Texten uppdateras.