Inrikes.

2016-11-17 11:45
Johan Forsell, Moderaterna. Bild: Claudio Bresciani/TT
Johan Forsell, Moderaterna.

"M lägger bördan på sjuka axlar"

I en debattartikel på DN Debatt kräver Moderaterna hårdare tag mot sjukskrivna. Bland annat ska sänkt sjukförsäkring och återinförande av stupstocken, med vilken de vill "öka drivkraften" att arbeta.

"Moderaternas reformpaket för sjukförsäkringen lägger bördan på sjuka axlar. Igen", skriver Lisbeth Lippe Forsberg på Solrosuppropet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Johan Forsell, talesperson för sjukförsäkringsfrågor för Moderaterna, inleder artikeln med konstaterandet att den svenska sjukfrånvaron växer snabbt, utan att nämna Försäkringskassans statistik som visar att sjuktalen är nere på samma nivå som på 1950-talet.

Visserligen ökar sjuktalen sedan några år, men från historiskt låga nivåer. Det är de psykiatriska diagnoserna som får kurvan att peka uppåt.  Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Förra året utgjorde depressioner och ångestsyndrom 95 procent av de startade sjukfallen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Oroande anser Moderaterna. Utgifterna för sjukpenning och rehabilitering har ökat med 10 miljarder kronor de senaste två åren skriver Johan Forsell. 

Minskade utgifter

Han nämner inte heller här Försäkringskassans statistik som visar att utgifterna för sjukförsäkringen stadigt minskat de senaste tio åren och fortsätter att minska. För att komma till rätta med problemet med ökande sjuktal och utgifter presenterar Moderaterna ett reformpaket för sjukförsäkringen – som ska ”präglas av en tydlig arbetslinje”.

För att öka "drivkrafterna för arbete" ska sjukpenningen minska från dag 90, och den bortre tidsgränsen återinföras föreslår Moderaterna.

"Moderaternas reformpaket för sjukförsäkringen lägger bördan på sjuka axlar. Igen", skriver Lisbeth Lippe Forsberg på Solrosuppropet, en förening för sjuka och arbetslösa.

Enligt Johan Forsell tränger kostnaderna för sjukförsäkringen undan viktiga satsningar på skola och välfärd. 

– Det märkliga är att Forsell inte verkar komma ihåg var pengarna tog vägen. Och vem som tog dem, skriver Lisbeth Lippe Forsberg. 

– Det var alliansen som tog mer än hälften av de öronmärkta pengarna som skulle gått till sjukförsäkringen för att finansiera skatteavdrag för friska, konstaterar hon. 

Reformpakets fyra punkter

Sänkt sjukförsäkring. Avtrappning av sjukpenningen vid dag 90 och dag 365 samt återinförande av den bortre tidsgränsen.

En särskild rehabiliteringskedja för lättare psykiska diagnoser ska införas. 

Skärpt kontroll av den psykosociala arbetsmiljön inom vissa yrkesgrupper (företrädesvis inom offentligfinaniserad verksamhet), och av läkares och vårdgivares arbete med sjukskrivningsfrågor.

Förebyggande insatser inom området psykisk ohälsa.