Inrikes.

2014-12-30 10:29
 • Den så kallade Decemberöverenskommelsen som presenterades den 26 december innebär nya regler för minoritetsstyre. Bild: TT
  Den så kallade Decemberöverenskommelsen som presenterades den 26 december innebär nya regler för minoritetsstyre.
 • Hans Linde (V) är positiv till det nya politiska läget. Bild: TT
  Hans Linde (V) är positiv till det nya politiska läget.

M-kritiker: Vi ger bort makten till Vänstern

Reaktionerna på den så kallade Decemberöverenskommelsen har varit starka. Många anser att framför allt Vänsterpartiet är den stora vinnaren, och flera ledande moderater har rasat mot uppgörelsen. Men även inom V finns kritiska röster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var i lördags som beskedet kom – det blir inget extra val, trots allt. Regeringen och allianspartierna har fått till en uppgörelse som namngetts Decemberöverenskommelsen. I korthet innebär det att den statsministerkandidat som samlar stöd från en partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram, att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget och att utbrytningar ur budgeten inte ska vara möjliga.

Från högersidan har reaktionerna varit kraftiga. Den före detta M-ledaren Ulf Adelsohn kallar uppgörelsen en ”villkorslös kapitulation”, och får medhåll av Mikael Odenberg, partiets tidigare gruppledare i riksdagen. Även Carl Bildt har på sin blogg uttryckt sig bekymrat. Tidningen Dagens Industri menar att december-överenskommelsen mer eller mindre lämnar över makten till Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. ”Uppgörelsen polariserar politiken och stärker flankpartierna, just nu Vänsterpartiet. Utan V är Löfven-regeringen inte längre största konstellation och därför helt beroende av Jonas Sjöstedts gunst”, skriver ledarskribenten PM Nilsson.

Vänsterpartiet nöjda

Vänsterpartiet har uttalat sig positivt til överenskommelsen. Hans Linde från partiets verkställande utskott intygar för Dagens ETC att Vänsterpartiets företrädare av flera skäl är nöjda.

– Vi ville helst undvika ett nyval. Det här förhindrar också SD från att hålla resten av riksdagen som gisslan, säger han.

Att uppgörelsen leder till större makt för vänstern – vilket fått högern att rasa – instämmer han i.

– De gör en helt korrekt analys, men som vänsterpartist blir jag ju inte direkt ledsen. Stefan Löfven kommer att tvingas göra upp med oss om varje budget, för att hans block ska bli det största i riksdagen. Det här kommer vi naturligtvis att utnyttja till vår fördel, säger Hans Linde.

Kritik från egna leden

Men det finns också röster inom Vänsterpartiet som är kritiska. På Facebook har riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic gått ut hårt. ”Sverige behöver ett extraval och ingen Decemberöverenskommelse som både garanterar alliansens överlevnad, block-överskridande uppgörelser och att SD och de borgerliga partierna har en majoritet i riksdagsutskotten”, skriver han och får medhåll av Dror Feiler, tidigare riksdagskandidat för V. Vissa har också menat att Decemberöverenskommelsen gör Sverigedemokraterna till det enda kvarvarande oppositionspartiet i riksdagen.

– Det där stämmer inte. Vi kommer att sitta med under budgetförhandlingar med regeringen, men i grunden kommer vi fortsätta att vara ett oppositionsparti. Det fanns flera faror med ett extraval. Sverigedemokraterna kunde ha ökat än mer. Den här överenskommelsen kommer ju faktiskt att stärka blockpolitiken och göra skiljelinjen mellan höger och vänster än tydligare, säger Hans Linde.  

Han säger att partiledningen varit enigt positiv till överenskommelsen redan före jul.

– Vi fick vetskap om överenskommelsen i grova drag, dagarna före jul. Då kallade vi samman såväl partiledningen som riksdagsgruppen. Vi upplevde då en positiv enighet till förslaget, säger Hans Linde.

Sam Linderoth

Jörgen Lund

Detta har hänt

2 dec. Sverige-demokraterna meddelar under en presskonferens att de planerar att rösta för allianspartiernas budgetmotion och därmed bryta riksdagens praxis. Allianspartierna bjuds in till ett möte med regeringen.

3 dec. Regeringens budgetpropositon röstas ner – och Löfven meddelar att han senare i december tänker utlysa extraval. 

9 dec. Allians-ledarna skriver på DN Debatt att de vill göra upp om regler för minoritets-regerande.

20 dec. Stefan Löfven håller jultal och går hårt åt allians-partierna. 

23 dec. SVT avslöjar att det pågår hemliga förhandlingar mellan allianspartierna och regeringen.

26 dec. Partiledarna för S, MP, M, C, KD och FP presenterar under en presskonferens en historisk uppgörelse om nya regler för minoritetsstyre och samarbete kring energin, försvaret och pensionerna.

Decemberöverenskommelsen

 • Den partiledare som representerar störst underlag i riksdagen släpps fram som statsminister. Detta sker genom att de oppositionspartier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster. 
 • En minoritets-regering ska kunna få igenom sin budget. Om risk finns att budgetförslaget skulle kunna fällas avstår oppositionspartier som står bakom överenskommelsen att delta i omröstningen. 
 • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga. 
 • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete: försvar, pensioner och energi. 
 • December-överenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015 och den gäller till och med 2022.