Inrikes.

2017-06-09 11:45
Stefan Löfven. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Löfven.

Löfven väljer Järva framför Almedalen

För andra året i rad arrangeras Politikerveckan Järva som i år lockat samtliga partier och partiledare att delta. Även statsminister Stefan Löfven närvarar i Järva men säger nej till Almedalen.

”Vi blev chockade att det är ett så stort intresse. Det är jättekul”, säger Ahmed ­Abdirahman, en av arrangörerna bakom Politikerveckan Järva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På lördag börjar årets Politikerveckan Järva, för andra året i rad, och i år deltar alla nio partier och samtliga parti­ledare förutom föräldra­lediga Ebba Busch Thor. Statsminister Stefan Löfven har valt att avstå från Almedalsveckan och istället besöker han Järva där han håller sitt tal den sista dagen på veckan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Förra året deltog fem partier och ett var Miljöpartiet och Gustav Fridolin. Men i år blev det större än vi trodde, säger Ahmed Abdirahman, ordförande för The Global Village som arrangerar Politikerveckan Järva.

Växer kraftigt

Det som förra året började som ett testår där arrangörerna samordnade politikerveckan på Järva idrottsplats med Järva Filmfestival har det här året växt och blivit mycket större.

– Vi trodde att vi kanske skulle få en, två eller möjligtvis tre partiledare till årets vecka. Men för en månad sedan small det till och plötsligt ville alla delta. Det handlar inte bara om människor runt Järva utan om alla Sveriges förorter och de utmaningar vi har.

Vill lyfta förortsfrågor 

Anledningen till varför arran­görerna valde att starta veckan var för att minska avståndet mellan politiken och medborgarna, motverka utanförskapet i förorterna och misstron mot politiker.

– Vi vill att politikerna når dem som påverkas, av den tudelade arbetsmarknaden där i synnerhet människor med utomeuropeisk bakgrund drabbas väldigt hårt. Av den tuffa bostadsmarknaden där hyreslägenheter renoveras och blir jättedyra. Vi vill lyfta frågor och problem som är viktiga för de lokala invånarna i Järva­området, i Tensta, Husby, Akalla, Kista och i andra förorter.

Fokus på förorten

Ahmed Abdirahman tycker att det är viktigt att politikerna börjar fokusera på förorten och lyssna på lokala föreningar, på eldsjälar, på befolkningen.

– Det talas om oss i förorten, men inte med oss. Om vi inte är med i dialogen kan vi inte heller påverka. Demokratin mår bättre när fler kommer till tals. Politiken är långt ifrån oss idag och det ökar frustrationen, både i förorten och på landsbygden. Det är därför vi gör det här.

Politikerveckan i Järva

Politikerveckan i Järva arrangeras av The Global Village i samarbete med ABF Stockholm, Fryshuset, Stockholms stad, Glad stad och Prime.