Kommentar/Ulrika Lindahl.

2021-06-20 11:29
Puffetikett
Dagens ETC

Löfven och Lööf svarar med beställningsjobb – som slutar i marknadshyror

Socialdemokraterna tar Hyresgästföreningen som gisslan, precis som regeringen tog LO som gisslan i frågan om lagen om anställningsskydd. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Socialdemokraterna och Centern hävdar att de gått Vänsterpartiet till mötes när de säger att parterna ska få förhandla en ny hyresmodell för nyproduktion. Men det som S gör är att ta Hyresgästföreningen som gisslan, precis som regeringen tog LO som gisslan i frågan om lagen om anställningsskydd. 

Det är inte en fri förhandling, en där parterna får mötas och mäta sin styrka. Det finns ett hot hängande över förhandlingen. Kom överens om fri hyressättning i nyproduktion och legitimera därmed regeringens förslag, annars genomförs fri hyressättning i nyproduktion enligt utredningens förslag i alla fall. 

Det här är inte den svenska modellen. Det här är ett beställningsjobb. Och precis som med Las så kommer regeringen (läs Centerpartiet) att få vad de vill ha. I Las en försvagning anställningsskyddet. I bostadsfrågan, ett större inslag av marknadshyror. 

Både Löfven och Lööf återkommer flera gånger under presskonferensen till ordet ansvar. Om att ta ansvar när landet befinner sig i en hälsokris och en ekonomisk kris. Både Löfven och Lööf har möjlighet att ta det ansvaret.

Situationen har förändrats sedan januariavtalet ingicks. Inte minst har pandemin riktat ljuset på de stora revor som finns i vårt välfärdssystem, där rätten till en dräglig bostad är en del. Dessutom har SD och rasismen flyttat fram sina positioner. För att inte kasta in Sverige i den absoluta kris som ett större inflytande för Sverigedemokraterna innebär så kan både Löfven och Lööf släppa frågan om marknadshyror. 

Både S och C har tonat ned förslagets betydelse under dagarna efter V:s ultimatum. Desto bättre, då borde det vara enkelt att släppa det. Ta ansvar i det nya läge som Sverige befinner sig.