Inrikes.

2019-09-11 15:04
Marika Lindgren Åsbrink, utredningsstrateg, och LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterar LOs slutrapport av Jämlikhetsutredningen. Bild: Jessica Gow/TT
Marika Lindgren Åsbrink, utredningsstrateg, och LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterar LOs slutrapport av Jämlikhetsutredningen.
Puffetikett
Dagens ETC

LO: Staten måste ta större ansvar för bostadsbyggandet

Rättvisare skatter, en jämlik skola, större statligt ansvar för bostadsbyggande och en stärkt arbetslöshetsförsäkring.

Det är några av punkterna i LO:s förslag till ett stort reformprogram, som är resultatet av den tre år långa Jämlikhetsutredningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag presenterade LO resultatet av tre års arbete med att hitta förslagen och lösningarna för att göra Sverige till världens mest jämlika land igen.

– Sverige är det land där klyftorna ökat mest sedan 1980-talet, visserligen från en låg nivå, men numera är vi sämst i Norden och tionde i världen, påminner LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om på presskonferensen där åtgärdsförslagen presenterades.

Totalt handlar det om 115 olika åtgärder, presenterade i skriften Program för jämlikhet, som berör allt från stärkt grundskydd via färre valtillfällen i skolan till rättvisare skatter. 

De punkter som LO själva vill lyfta handlar om skattepolitiken, om en jämlik skola, om vikten av bra bostäder till ett rimligt pris och om att arberslöshetsförsäkringen måste rustas upp.

– Denna måste rustas upp, bland annat genom avdrag för avgifter till a-kassan, poängterar Therese Guovelin. 

– Vi vill också att det lagstiftas om att kommuner måste erbjuda barnomsorg fler tider på dygnet. Vi vill också ha större likvärdighet i skolan, vilket är en slutsats som bygger på forskning. Och den största potentialen för att nå större likvärdighet finns i fritids, som därför måste få mer resurser och personal.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kräver statligt agerande i bostadsbyggandet

Både avdrag för a-kassa, utökad barnomsorg och större resurser till fritids är frågor som politikerna i Sveriges riksdag, inte LO, har makt över, vilket Karl-Petter Thorwaldsson är högst medveten om. 

– Ibland låter det på politiker som att det är omöjligt att genomföra reformer, men det är en handlingsförlamning som är obegriplig med tanke på att vi aldrig varit rikare än idag. Dessutom pekar organisationer som OECD, IMF och Eurostat på samma saker som vi, att jämlikhetsreformer är ett sätt att minska klyforna i samhället, säger han.

När det gäller byggande vill LO att staten tar ett större ansvar för finansiering av nya bostäder och vill därför att ett statligt byggbolag inrättas, för att öka konkurensen och sänka kostnaderna.

– För i helvete, man kan ju inte bara bygga för folk som har pengar, säger han.

Jämlikhetsutredningen

LO:s arbete med utredningen började efter förra LO-kongressen 2016. Syftet var bland annat att vända den utveckling som gjort att Sverige tappat förstaplatsen i världen avseende jämlikhet.