Inrikes.

2020-10-16 16:31
Susanna Gideonsson, LO-ordförande. Bild: Anders Wiklund/TT
Susanna Gideonsson, LO-ordförande.
Puffetikett
Dagens ETC

LO säger nej till las-förslaget

Besked från facket – ingen överenskommelse om las.


Här kan du se LO:s pressträff


Under natten har ett avtalsbud om las förankrats hos LO, PTK och Svenskt näringsliv. Men styrelsen för LO säger slutligen nej till förslaget.

– Dagens besked är inte jätteroligt. Vi hade kanske velat nå lite längre, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson vid en pressträff på fredagseftermiddagen. 

– LO:s styrelse har idag rekommenderat att förkasta förslaget. Vi har verkligen försökt, ända in i kaklet, att få fram en överenskommelse. Men vi har inte lyckats, fortsätter hon.

Susanna Gideonsson påpekar också att den politiska situationen har påverkat förhandlingarna.

– Vi upplever att det hela tiden har funnits ett annat alternativ som legat i skuggorna, och som har påverkat förhandlingen med våra motparter, säger hon.

Avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att det under förhandlingarna har ”bjudits till från alla håll.”

– Men förslaget som finns innehåller inga förstärkningar, bara försämringar, och det gör ekvationen för svår när man ser till hela bilden, säger han. 

– Nu får vi ta den här fajten på en annan arena.

Beslutet att säga nej var enhälligt inom LO. 

– Alla fick handlingarna utskickade i natt, och vi ville ha en chans att gå igenom. Men sedan tog det inte lång tid att ta beslut, säger Susanna Gideonsson. 

På frågan om LO-ordföranden har varit i kontakt med statsminister Stefan Löfven och hur hon ser på att beslutet kan utlösa en regeringskris svarar hon:

– När det gäller eventuell regeringskris så får de politiska partierna hantera det.  

Strax efter presskonferensen kommenterade även Sekos ordförande Valle Karlsson utslaget.

– Svenskt Näringslivs slutbud visar bara att det inte går att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten. Det är tyvärr detta vi nu ser effekten av där vår motpart, Svenskt Näringsliv, har kunnat ställa krav som de vet att vi aldrig kan godkänna. De har ju redan en utredning som kan bli lag om förhandlingarna misslyckas.

– Vi företräder våra medlemmar och kan konstatera att Svenskt Näringslivs slutliga förslag till uppgörelse skulle minska tryggheten och skyddet för våra medlemmar. Man kan säga att arbetsgivarna skulle vinna matchen med 10-2. Vi är särskilt glada för att LO gemensamt landade i samma uppfattning.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommenterar på Twitter:

"Vänsterpartiets hållning ligger fast. Vi kommer inte att tolerera att Löfven sitter kvar som statsminister om regeringen går vidare med att göra LAS-utredningens förslag till lag."