Inrikes.

2020-06-28 11:00
”Det är i högsta grad bevisat att 86 till 98 procent av alla misshandlar, hot, sexualbrott och rån begås av män. Det är klart att vi då behöver jobba med att förebygga sådana tendenser redan i ung ålder.” Foto: Jörgen Lund
”Det är i högsta grad bevisat att 86 till 98 procent av alla misshandlar, hot, sexualbrott och rån begås av män. Det är klart att vi då behöver jobba med att förebygga sådana tendenser redan i ung ålder.”
Puffetikett
Dagens ETC

Liberalen som väcker vänsterns varma känslor – och hat för sitt genusarbete

Han är rektorn som lyfter genusfrågor och som vill hjälpa killar komma ur destruktiva mansroller. Han är också politikern som fått höra att han ska få en pistolpipa ”uppkörd i rövhålet”.

Dagens ETC har träffat Stockholmsliberalen Jan Jönsson som väcker sympatier långt över blockgränsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Innan de blågröna tog över majoritetsstyret i Stockholm hösten 2018 och Jan Jönsson (L) hoppade på uppdraget att bli socialborgarråd arbetade han som rektor. På Karsby International School i Botkyrka uppmärksammades han efter att ha lyckats med bedriften att höja studieresultaten ordentligt på bara ett år. Året innan gick endast 44 procent av killarna ut högstadiet på Karsby International School med gymnasiebehörighet. Våren 2018 landade andelen på inte mindre än 80 procent. En av orsakerna till Jan Jönssons framgång som rektor uppges ha varit hans satsning på att tidigt hjälpa unga killar att ta sig ur negativa och destruktiva mansroller. En modell han som socialborgarråd har sett till att införa i hela staden.

– Det är i högsta grad bevisat att 86 till 98 procent av alla misshandlar, hot, sexualbrott och rån begås av män. Det är klart att vi då behöver jobba med att förebygga sådana tendenser redan i ung ålder. Något som inte betyder att man inte får vara tuff och macho om det nu är det man vill, utan enbart att man ska kunna besitta hela registret av känslor och uttryckssätt, samt ha en respekt för hbtq-personer, tjejer och andra killar. Det finns liksom inget kontroversiellt i det, säger Jan Jönsson då vi ses i den gassande solen på en uteservering ett stenkast från Stockholms stadshus.          

Hängts ut i alternativmedier

Men att jobba med genusfrågor och att ifrågasätta toxisk manlighet är inte något som är populärt i alla politiska läger. Alternativmedier som Fria tider, Nyheter idag och Samhällsnytt har gått fullständigt bananas när de fått höra talas om Liberalernas förslag som riktats mot unga killar på glid.

– De väljer att förvränga budskapet och det hakar i sin tur Joakim Lamotte på, sedan får det full spinn i och med att han har en så pass stor följarskara, säger Jan Jönsson.   

Joakim Lamotte har presenterat och skruvat till förslaget som lagts fram av Stockholmsliberalerna så att det tolkas som att det handlar om IS-terrorister i utsatta förortsområden som ska få samtalsstöd och hjälp av socialtjänsten. I en kort filmsekvens ställer Lamotte tillspetsade frågor till Jan Jönsson, vilka sedan klipps ihop med Jönssons svar från en tidigare SVT-intervju. Enligt Jönsson är de ihopklippta citaten svar på helt andra frågor. Filmsekvensen blev uppstarten till en flodvåg av hat och hot som sköljer över Jan Jönsson på sociala medier och i mejlkorgen.

– Det är tusentals hatiska inlägg i kommentarsfälten. Jag har själv inte läst så många av dem, men en del och det har varit mer än tillräckligt. Jag ska hängas i en lyktstolpe och det ska göras det ena och det andra med mig och min kropp.

Jan Jönsson har reagerat på att fokus i kommentarerna ofta ligger på hans kropp och att han inte anses vara ”en riktig man”.

Något han själv tror kan hänga ihop med att Lamotte kommit över ett kort filmklipp där han dansar ”på ett fjolligt sätt” i en rosa skjorta.

– Det där var en liten dansfilm jag gjorde som en kul grej till mina elever när jag skulle sluta. Den blev jätteuppskattad, men var liksom inte tänkt att spridas i några större sammanhang.     

Hot i mobilen

När Jan Jönsson står på tunnelbanan en dag i september, på väg till jobbet, får han plötsligt ett meddelande i sin mobiltelefon. ”Åk till Rinkeby och ha allvarssamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”, lyder texten i Messenger-appen. Meddelandet kommer från en 17-årig Eskilstunabo. Andra meddelanden han får under samma period lyder: ”Slå ihjäl han snälla” – avsändare en 33-årig smålänning, samt ”Odla lite ryggrad och kuk din lilla håriga fitta” – avsändare en 50-årig Solnabo.

Samtliga tre avsändare har friats från misstankar om olaga hot respektive ofredande i tingsrätten. Avsändaren för det första meddelandet friades nyligen även i Svea hovrätt.    

Hur upplevde du det, när du förlorade den här striden i Svea hovrätt för en dryg vecka sedan?

– Det har varit en dubbel känsla skulle jag vilja säga. Jag hade gärna sett en fällande dom, inte minst för att det då blivit tydligt att det här är långt över gränsen för vad man får säga till en annan person. Det är den ena sidan av myntet. Den andra är det faktum att jag i och med den här friande domen har fått motta så otroligt mycket stöttning och kärlek från vanliga människor som är upprörda över det jag har utsatts för. Hade det blivit en fällande dom hade det troligen inte blivit mer än en notis i tidningen, nu har jag fått något av en plattform för att fortsätta driva de här frågorna om demokrati, mänskliga rättigheter och rätten till att vara den man själv vill, som engagerar mig så mycket, säger Jan Jönsson.   

Markerar tydligt mot SD

En ytterligare dimension till att hatet blossat upp mot just honom tror Jan Jönsson kan vara att han så tydligt tagit ställning mot främlingsfientlighet samt gjort klart att han aldrig någonsin tänker ingå i ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Ja, jag har varit väldigt tydlig med det och gick ju liksom med i partiet för att jag alltid tyckt att Liberalerna står upp emot högerextremismen, och för den delen all form av våldsam extremism, på ett bra sätt.     

Medan ditt moderparti L backar kraftigt i den senaste opinionssammanställningen från SCB och till och med hamnar under riksdagsspärren seglar du upp som en lysande stjärna som blivit populär till och med utanför de borgerliga kretsarna, eftersom du tagit tydlig ställning i de här värderingsfrågorna. Skulle du vara intresserad av att ta plats i den yttersta partitoppen?   

– På frågan om jag har några planer på att utmana Nyamko Sabuni om partiledarposten är svaret ett tydligt nej. Det verkar jättejobbigt att vara partiledare tycker jag. Sen är det klart att jag ser det som en del av mitt mandat i partiet att driva de här värdegrundade frågorna. Jag är mångt och mycket en vakthund för att vi inte ska närma oss SD till exempel, och det har jag aldrig gjort någon hemlighet av. Vad gäller partiets kräftgång tror jag att vi skulle ha mycket att vinna på att tydligare kommunicera våra allra mest grundläggande värden, i kombination med en väl avvägd och genomtänkt sakpolitik.