Hoppa till innehållet

Inrikes

Liberalen som väcker vänsterns varma känslor – och hat för sitt genusarbete

”Det är i högsta grad bevisat att 86 till 98 procent av alla misshandlar, hot, sexualbrott och rån begås av män. Det är klart att vi då behöver jobba med att förebygga sådana tendenser redan i ung ålder.”
”Det är i högsta grad bevisat att 86 till 98 procent av alla misshandlar, hot, sexualbrott och rån begås av män. Det är klart att vi då behöver jobba med att förebygga sådana tendenser redan i ung ålder.” Bild: Foto: Jörgen Lund

Dagens ETC.

Han är rektorn som lyfter genusfrågor och som vill hjälpa killar komma ur destruktiva mansroller. Han är också politikern som fått höra att han ska få en pistolpipa ”uppkörd i rövhålet”. Dagens ETC har träffat Stockholmsliberalen Jan Jönsson som väcker sympatier långt över blockgränsen.

Innan de blågröna tog över majoritetsstyret i Stockholm hösten 2018 och Jan Jönsson (L) hoppade på uppdraget att bli socialborgarråd arbetade han som rektor. På Karsby International School i Botkyrka uppmärksammades han efter att ha lyckats med bedriften att höja studieresultaten ordentligt på bara ett år. Året innan gick endast 44 procent av killarna ut högstadiet på Karsby International School med gymnasiebehörighet. Våren 2018 landade andelen på inte mindre än 80 procent. En av orsakerna till Jan Jönssons framgång som rektor uppges ha varit hans satsning på att tidigt hjälpa unga killar att ta sig ur negativa och destruktiva mansroller. En modell han som socialborgarråd har sett till att införa i hela staden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser