Inrikes.

2017-11-22 10:45
Magnus Andersson, partliedare Piratpartiet / En cannabiscigarett. Bild: Piratpartiet / Peter Dejong/AP/TT
Magnus Andersson, partliedare Piratpartiet / En cannabiscigarett.

Legaliseringspositivt parti hittas utanför riksdagen

För att ens hitta någon som politiskt arbetar för en legalisering av cannabis får man gå till Piratpartiet. Deras storhetstid med över sju procent av rösterna i EU-valet 2009 är förbi, men partiet kämpar vidare för att nå fler väljare.

En av valfrågorna är legalisering – av alla droger.

Magnus Andersson är partiledare för Piratpartiet, och enligt honom finns det flera skäl att driva igenom en legalisering. Inte bara av cannabis, utan av all narkotika i Sverige.

– Dels anser vi att det är viktigt att brukare inte hanteras av det rättsliga systemet utan med sjukvård, dels ser vi stor samhällsnytta med att legalisera. Vi får en reglerad marknad, vilket gör det mindre enkelt för ungdomar att få tag på droger, och människor hamnar inte utanför samhället och i kriminalitet på samma sätt, säger han.

Trots att inget riksdagsparti är för en legalisering ser Magnus Andersson med försiktig optimism på den svenska narkotikapolitiska diskussionen. Han menar att det inte är en fråga om om en legalisering införs, utan när.

– Vi har haft den här drogpolitiken i 40 år, och under den tiden har vi inte sett en minskning av drogbruket. Tvärtom ser vi en ökning av drogrelaterade dödsfall. Det är ett misslyckande. Vi kan inte få en förändring om vi bara fortsätter med samma politik och argument. Det finns mycket som är fel med den drogpolitik vi har i dag. Tyvärr är det hårt inhamrat i den svenska nationalsjälen att droger måste förbjudas.

Vad skulle hända om cannabis legaliserades?

– Skjutningar och gängkrig skulle förhoppningsvis minska. Färre människor skulle bli märkta som kriminella. Vi skulle få ett bättre samhälle.

Ser du ingen poäng i argumentet att det är farligt att knarka?

– Jo, det är klart att det är farligt, men det som är farligt är att det inte finns någon information kring det här. Vi har jättemycket information om vad som händer om du dricker alkohol eller röker tobak, men ingen info om vad som händer om du röker cannabis. Folk knarkar inte för att de ska må dåligt, de gör det för att de vill må bra av olika anledningar. Då är det viktigt att vi kan berätta vad som händer när de gör det.