Inrikes.

2014-10-15 17:39
Lars Vilks talar för den islamofobiska organisationen Sion, Stop Islamization of Nations, i New York 11 september 2012. Bild: Linus Sundahl-Djerf/TT
Lars Vilks talar för den islamofobiska organisationen Sion, Stop Islamization of Nations, i New York 11 september 2012.

Lars Vilks stödtalar för Breivik-hyllare

Lars Vilks kommer till Oslo för att stötta den hetsdömde konstnären Dan Park. Både i Sverige och Norge är reaktionerna starka. Parks hyllningar av terroristen Breivik gör läget extra irriterat.
   – Det gör det lätt att säga att detta vill vi inte ha här, säger Rune Berglund Steen, Antirasistiskt senter.

Lars Vilks ska komma till Norge den 23 oktober och tala på den islamofoba nättidningen Document.no:s arrangemang. Man har lyckats hyra en lokal på Norges största bibliotek, Deichmanske bibliotek, i Oslo.

– Idén om att ett bibliotek ska bli en arena för spridning av högerextrema idéer är fruktansvärd, säger Rune Berglund Steen, som är ledare för Antirasistiskt senter, en oberoende stiftelse som arbetar för att motverka rasism.

– Han (Vilks) har ju kommit för att tala för Dan Park och att detta ska ske i hjärtat av Oslo, i det område där terrorattentatet ägde rum, är både upprörande och stötande, fortsätter han.

”Nazismen har kostas oss nog”

Deichmanske bibliotek ligger bara 200 meter från där Anders Behring Breivik detonerade bomben som ödelade Oslos regeringskansli och dödade åtta personer. Dan Park, som sitter häktad i Sverige för hets mot folkgrupp, har profilerat sig bland annat genom att göra glorifierande kollage av just Breivik. Bilder som nu Vilks tänker visa och jämföra med andra konstverk för att driva tesen att Park är felaktigt anklagad.

– Att visa bilder på lynchade afrikaner eller där Breivik framstår som en jesusfigur gör det lätt att sätta gränsen. Nazismen har kostat oss nog. Vi har miljoner döda, och barn i Norge som mördats. Det gör det lätt att säga att detta vill vi fan inte ha här, säger Rune Berglund Steen.

Också på hemmaplan höjs röster. Ali Esbati, riksdagsman för Vänsterpartiet, var på Utöya under terrorattacken och har tidigare bott i Norge. Han ser problem med att Norge går igenom en normaliseringsprocess när det kommer till rasism och islamofobi.

– Det har gått längre än i Sverige. Här finns det en större medvetenhet och motmobilisering. Just Document har ju kommit ut i pappersform också och lyfts fram av andra medier som ny och intressant, trots att den har uppenbart rasistiska framsidor, säger han.

Vad är dina tankar kring att föreläsningen ska hållas på stadsbiblioteket?

– Att man väljer ett bibliotek är en del av samma process. Biblioteken ska ju vara öppna, men här handlar det om en uppenbar rasistisk provokation som man nu betraktar mildrande. Det är en markering att det är inom gränsen.

På Deichmanske bibliotek menar man däremot att man inte har något val. Enligt yttrandefriheten måste man tillåta Document och Vilks att hålla sin föreläsning och man understryker att det inte är biblioteket som är arrangör.

– Det är vanskligt för mig att säga nej på grund av politisk ideologi, säger Kristin Danielsen, bibliotekschef på Deichmanske bibliotek.

– Vi känner till debatten och vi känner till vad Vilks har pratat om i Danmark. Vi förde en diskussion kring detta och det var inte ett lätt beslut att ta. Men det är en tydlig skillnad mellan att hyra ut en lokal och hålla ett arrangemang, fortsätter hon.

”Biblioteket tillhör medborgarna”

Momodue Jallow, ordförande i Afrosvenskarnas forum för rättvisa i Malmö, är en av dem som drabbats hårdast av Parks konst. Fem gånger har Park dömts, bland annat för bilder föreställande Jallow med en snara runt halsen. Han är mycket kritisk till nyheten.

– Biblioteket tillhör medborgarna och jag tycker det är högst olämpligt att man använder byggnader som tillhör skattebetalarna för att visa de här bilderna. Men det här är något jag får överlämna till den norska befolkningen. Jag är ju inte norsk men jag hoppas att det norska folket ställer upp för mänskliga rättigheter och står upp mot en man som hyllar Breivik.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lars Vilks

•Svensk konstnär som skapade uppståndelse när han porträtterade profeten Mohammed som rondellhund. Det retade upp många muslimer, även islamister, och ledde till att Vilks utsattes för mordförsök. Mohammedteckningen gjorde Vilks populär bland rasister och föranledde att han blev inbjuden att tala inför den islamofobiska organisationen Sion i New York 2012. 

Dan Park

•Svensk gatukonstnär dömd
vid ett flertal tillfällen för hets mot folkgrupp. Senast i juli i år omhändertog polisen konstnären. Polisaktionen ägde rum under Parks vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö. De senaste rättsfallet behandlades i hovrätten i förra veckan,
dom ska avkunnas om drygt en vecka. Själv påstår Park att han inte har någon politisk agenda.