Inrikes.

2019-05-08 11:28
Förra året deltog tusentals förskollärare och barnskötare i Förskoleupproret.  Bild: Fredrik Persson/TT
Förra året deltog tusentals förskollärare och barnskötare i Förskoleupproret. 
Puffetikett
Dagens ETC

Lärare och förskollärare marscherar tillsammans

Redan förra året marscherade tusentals förskollärare och barnskötare tillsammans i Förskoleupproret för en bättre förskola. I år samarbetar de med Lärarmarschen för en gemensam kraftfull manifestation.

”Vi vill ha en bra skola från förskola till gymnasiet, för alla barn”, säger förskolläraren Katrin Nörthen från Förskoleupproret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har tidigare berättat om förskollärarna som tröttnat på de ständigt ökande barngrupperna och startat Förskoleupproret för att förbättra sin arbetsmiljö.

– Får vi bättre arbetsmiljö så gagnar det i förlängningen barnen, säger Katrin Nörthen.

De krav som Förskoleupproret ställer är mindre barngrupper, schemalagd planeringstid och att pedagogiskt utbildad personal slipper kringuppgifter som disk och städning.

– Det är tjänster som man kan köpa in och inget som man behöver ha pedagogisk utbildning för, säger Katrin Nörthen.

Förskollärare och barnskötare gör gemensam sak och är lika viktiga i Förskoleupproret poängterar hon.

– Vi har ju ett ganska unikt uppdrag i förskolan genom att vi sysslar med educare, både utbildning och omsorg. Det finns ingen motsättning mellan förskolelärare och barnskötare, alla är lika viktiga. Det är teamet som får det att rulla.

Den 9 maj ska Förskoleupproret träffa utbildningsutskottets ledamöter för enskilda samtal.

Vad förväntar ni er av mötet?

– Vi förväntar oss att alla partier dyker upp. Sju av åtta har tackat ja i dagsläget. Syftet med samtalen är att informera om vår agenda och det vi vill kräva är att få till rundabordssamtal med alla partier, säger Katrin Nörthen.

Redan förra året träffade Förskoleupproret ledamöter för tre av partierna, men denna gång är upplägget mer strukturerat, menar Katrin Nörthen.

– Då var det mer som ett öppet hus, att de fick reda på vilka vi var. Nu vet de det  och vi vill att de ska se oss som en samarbetspartner. Vi vill ha dialog och vara en partner för politiska beslut. Förskoleupproret har redan etablerat sig i riksdagens kammare där de citerar oss. Vi respekterar att politiker också är människor som gör så gott de kan och tror att även de vill få till en bra förskola för alla barn. Det finns bra förskolor på många orter men det ska vara likvärdigt i hela Sverige, inget lotteri.

Stort möte

Den 18 maj är det dags för en stor manifestation under parollen ”Enade vi reser oss, enade vi står”. Och det är inte bara förskollärare och barnskötare som gör gemensam sak. I år marscherar Förskoleupproret tillsammans med Lärarmarschen på flera orter.

– I Stockholm var det vi som bjöd in Lärarmarschen, men på orterna ute i landet var det Lärarmarschen som organiserade och vi frågade om vi fick vara med. Vi räknar kallt med att det blir runt tiotusentals deltagare i hela landet. Det känns fantastiskt att vi kan göra det här tillsammans för att få en bra skola för alla barn, från förskolan till gymnasiet.

Personaltäthet och barngrupper i förskolan

2018 gick det 5,1 barn per heltidstjänst i genomsnitt
i landet.

I genomsnitt hade barngrupperna samma år 15,4 barn.

På avdelningar med barn i åldern 1–3 år gick det i snitt 12,6 barn per grupp. Skolverkets rekommendation för åldersgruppen är sex till tolv barn. På avdelningar med barn 4–5 år gick det i snitt 16,1 barn per grupp. Där är Skolverkets rekommendation nio till femton barn.

Källa: Skolverket