Inrikes.

2014-11-13 17:32
"De kan inte förutse ungdomars agerande i grupp". Teatergruppen Ung scen öst får nu kritik efter att ha anklagat skolor för rasism. Pressbild
"De kan inte förutse ungdomars agerande i grupp". Teatergruppen Ung scen öst får nu kritik efter att ha anklagat skolor för rasism.

Lärare kritiserar teatergrupp: "de lyckas inte hantera eleverna”

Den kontroversiella pjäsen Marken brinner har meddelat att de ställer in resterande föreställningar efter rasistiska påhopp från publiken. Men Dagens ETC har pratat med en lärare som sett pjäsen och menar att problemet snarare ligger hos teatergruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Marken brinner ska handla om ungdomsrevolt. Enligt manusförfattaren och regissören Nasim Aghiri tar teatergruppen upp Husbybränderna från ett icke-normativt perspektiv och det upprör många. 

– Det har klottrats hakkors och andra rasistiska saker. Publiken - inte bara unga utan även vuxna - har betett sig hotfullt och aggressivt. Det har även kastats pennor på skådespelarna, säger Nasim Aghili till Östnytt.

Nasim Aghili fortsätter med att peka på att det handlar om strukturell rasism. De medverkande i pjäsen är invandrare och det är därför eleverna har reagerat, säger hon.
– Det här är jätteallvarligt. Det är viktigt att inse att det inte går att göra en föreställning om strukturell rasism i Sverige och Östergötland i dag utan att göra ett grundläggande förarbete om just strukturell rasism, säger Nasim Aghili.

Inte hela bilden

Men en lärare, som vill vara anonym, som sett pjäsen tillsammans med sina elever menar att det inte är hela bilden.
– Teaterguppen har gjort bort sig och väljer att skylla sitt misslyckande på ”strukturell rasism”. De stoppar in 70 elever, ger dem pennor och ber dem rista in sina reaktioner i bänkarna. Sedan spelar de upp en udda pjäs som tar upp ämnet revolt, ber eleverna att interagera rör sig, de går runt i publiken och flyttar runt på eleverna. När sedan någon elev ristar hakkors ska vi då förfasas över det och skylla på strukturell rasism eller ska vi fortsätta vårt dagliga arbete med att jobba mot detta? säger läraren.

Nasim Aghili skickar också en passning via SVT att skolorna inte vill diskutera frågan om rasism.
– Vi har förstått att det finns skolor som har väldigt mycket problem med rasism utan att erkänna det. Det finns ett stort problem i att inte ens kunna diskutera den här problematiken.

Öppen diskussion

Läraren ETC har pratat med menar att är det något som de flesta skolor jobbar dagligen med så är det att hantera och försöka förbygga rasismen.
– Vi är väldigt öppna för en diskussion kring detta, men det blir konstigt när de går ut i media i stället.

Hen menar att Ung scen öst har uppträtt naivt. De har inte kunnat hantera att sätta upp en interaktiv pjäs med gymnasieelever. Problemen med att publiken har reagerat aggressivt på pjäsen har skett vid flera tillfällen med olika skolor.
– Det är 16-åringar det handlar om här och de uppträder inte alltid som man tänker sig. De hade inte förutsett att det kunde bli en reaktion och de blir tagna på sängen. Man blir arg på att de är så naiva och sedan ska gå ut i media och ställa in föreställningar på grund av det här. Är svaret på hur man hanterar ”strukturell rasism” att lägga ner, då är vi illa ute.