Inrikes.

2017-02-15 11:42
Dagens ETC har tidigare rapporterat om protesterna, och om ockupationen av BB vid Sollefteå sjukhus.   Bild: Izabelle Nordfjell/TT
Dagens ETC har tidigare rapporterat om protesterna, och om ockupationen av BB vid Sollefteå sjukhus.

Läkarprotester mot nedläggning av akutkirurgi

Dagens ETC har tidigare rapporterat om protesterna mot att BB vid Sollefteå sjukhus stängs. Men även akutkirurgin ska stängas, någonting som nu får hård kritik i en protestskrivelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Femtio läkare från sju kliniker och två hälsocentraler har skrivit under en protestskrivelse till politikerna i Västernorrlands landstings Hälso- och sjukvårdsnämnd. Anledningen är beslutet att lägga ned akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus. Sjukhuset har en väl fungerande verksamhet, håller budget och är effektivt, skriver läkarna. En nedstängning av akutverksamheten skulle drabba övriga kliniker på sjukhuset hårt. Det menar läkarna i skrivelsen, som publicerats som en debattartikel i tidningen Alle-handa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är främst samarbetet mellan klinikerna som skulle drabbas om akutverksamheten lades ned, menar de femtio läkarna. I förlängningen skulle det leda till en läkarflykt från sjukhuset, vilket skulle drabba både befolkningen och landstingets ekonomi.

Många överväger att sluta

Att BB stängs har uppmärksammats i hela landet, inte minst sedan ABF drog igång en kurs i bilförlossning för de blivande föräldrar som kommer att få köra till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda sina barn när avdelningen i Sollefteå läggs ned. Även akutortopedin och, efter beslut i förra veckan, akutkirurgin vid sjukhuset läggs ned för att skära ned på kostnaderna.

SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om att många av läkarna vid Sollefteå sjukhus överväger att säga upp sig som ett resultat av nedskärningar och osäkerhet på sjukhuset. Ångermanlands läkarförening skriver i en rapport att landstinget inte tar tillräckligt bra hand om sin personal, vilket gör att färre stannar i länet. Det har lett till ökade kostnader för stafettläkare och stafettsjuksköterskor med femtio miljoner kronor på ett år.

Se sjukhuset som tillgång

Nu kräver de femtio läkarna i artikeln att Sollefteå akutsjukhus ses som en tillgång och att kompetensen som finns där tas tillvara, samtidigt som de jämför nedskärningarna med ett kirurgiskt ingrepp:

"När du valt kirurgi och sedan blivit opererad går det inte att ångra sig. Besluten är definitiva och oåterkalleliga, skriver de till landstinget."

Örnsköldsvik ska få nio miljoner

Landstinget i Västernorrland har lovat att inga planer finns på att stänga ned akutkirurgin i Örnsköldsvik. Trots det finns oro att även kan drabbas, av samma skäl som den fick stängas i Sollefteå – personalbristen.