Inrikes.

2018-06-13 11:00
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj.  Bild: Ulf Palm/TT
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika på 1 maj. 

Kyrkan backar – bjuder inte in NMR till samtal

Svenska kyrkan i Ludvika bjöd in samtliga partier till samtal inför hösten val. Även det nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som har ett mandat i kommunen sedan tidigare. Men efter massiv kritik backade kyrkoherden under tisdagen.

Svenska kyrkan i Ludvika planerade en intervjuserie med samtliga politiska partier inför hösten val. Till de samtalen var även nazistiska NMR inbjudna, som sedan tidigare har ett mandat i Ludvikas kommunfullmäktige.

Detta beslut motiverades av kyrkoherden med att kyrkan inte vill göra skillnad på människor, oavsett politisk hemvist. Men efter massiv kritik backade församlingen från sitt beslut under tisdagen. Kyrkoherden Gunnar Persson meddelade att hela intervjuserien ställs in.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Den politiska kartan i vår kommun rymmer partier som inte på något sätt delar Svenska kyrkans värderingar eller de demokratiska grundvalar som vårt samhälle vilar på. Ändå tog jag som kyrkoherde beslutet att alla partier skulle intervjuas. I efterhand har jag insett att beslutet var ogenomtänkt. Vi vill inte ge dessa typer av partier en möjlighet att föra fram sitt budskap i våra kanaler”, skriver han på Svenska kyrkans hemsida.

”Inte genomtänkt”

Mattias Irving, politisk sekreterare för det socialdemokratiska förbundet Tro och solidaritet, är lättad över det beslutet.

– Svenska kyrkan måste inse att de inte kan låta bli att välja sida när det gäller de här grupperingarna, som tar varje tillfälle de kan få för att få inflytande, säger han.

Att ta debatten med företrädare för denna människofientliga ideologi bedömer Mattias Irving att Svenska kyrkan i Ludvika inte var tillräckligt politiskt mogna för.

– De är för politiskt omog­na för den här typen av samtal. Ska man disku­tera med övertygade nazister måste man kunna bjuda på argumentation och motstånd. Inget jag hört företrädarna från församlingen i Ludvika säga får mig att tro att de skulle ha klarat av det, säger han.      

Beslutet att bjuda in Nordiska motståndsrörelsen till politiska samtal var helt enkelt inte tillräckligt genomtänkt, menar han.

– Vilka signaler skickar det till nazismens offer och till oss som är utsatta för deras hatkampanjer idag? Jag är glad att de dragit tillbaka sitt beslut, för det gjorde mig både chockad och kränkt. Kyrkan är min trygga plats, men NMR vill hänga mig som är funktionshindrad och aktiv antirasist från en lyktstolpe. Kyrkan ska självklart välkomna alla människor, men inte alla ideologier, säger Mattias Irving.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

I Ludvika kom Pär Öberg, en ledande person inom NMR i Sverige, 2014 in på ett av Sverigedemokraternas mandat i Ludvikas kommunfullmäktige. Dessutom toppar han Nordiska motståndsrörelsens vallista i kommunvalet i höst.

Inför höstens val var han en av de inbjudna till Ludvika församlings intervjuserie ”Kyrksnack”, men efter massiv kritik backade kyrkoherden under tisdagen. Hela samtalsserien är inställd.