Inrikes.

2017-11-23 08:41
FOTO: Lars Pehrson/TT. Bilden är ett montage.
FOTO: Lars Pehrson/TT. Bilden är ett montage.

Kvinnornas berättelser skakar facket

1 501 fackliga kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism – som slår ner som en bomb i rörelsen. Under hashtaggen #inteförhandlingsbart sprids nu berättelser om våldtäkter och trakasserier där män inom facket, på alla nivåer, är förövare och medbrottslingar.

Nu kräver uppropets undertecknare att LO och TCO tar tag i problemen på djupet.

Medlemmar, varav många förtroendevalda, från 44 svenska fackförbund har skrivit under. Bland namnen finns LO-medlemmar, förtroendevalda i tjänstemannafack som Vision och Finansförbundet och syndikalister. I uppropet berättar Agnes från Kommunal om ett övergrepp i samband med en facklig kurs där förövaren var en äldre man med makt inom facket:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Han kastar mig upp på pingisbordet stoppar in sin hand innanför mina trosor och stoppar upp fingrarna. Jag bara skrek och sparkade och bad honom sluta, till slut släppte han greppet.”

Det är första gången hon berättar om händelsen.

– Jag hade förträngt de här minnena, men allt kom upp i samband med #metoo. Inte ens min man känner till vad som hände, säger Agnes till Dagens ETC.

En annan undertecknare är Mikaela Lind, ombudman för IF Metall. Hon utsattes för övergrepp när hon som 19-åring kom in i rörelsen och när hon försökte stoppa en manlig fackkollega från ett annat övergrepp blev hon hotad.

– Han blev av med sina uppdrag efter det och har sedan dess hotat att slå ner en medlem i min familj. Men han har idag ett förtroendeuppdrag inom IF Metall.

Mikaela Lind tror att en nolltolerans mot alkohol hade gjort stor skillnad.

– Det finns en kultur att man ska dricka när man träffas, och när männen trakasserar kan de sedan skylla på att de var fulla när det hände, säger hon.

Ordförande har skrivit under

Förutom medlemmar och förtroendevalda har flera från fackrörelsens absoluta toppskikt skrivit under uppropet. En av dem är Eva Nordmark som är ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, TCO.

– Jag blev sextrakasserad av en man via sms, men det polisanmäldes och det upphörde. I mitt arbete har det vid vissa tillfällen funnits en jargong som inte är acceptabel, säger hon.

Även LO:s förra ordförande Wanja Lundby Wedin har skrivit under uppropet.

– Nu finns det inte längre några ursäkter. Vi måste ha nolltolerans inom våra egna organisationer om vi trovärdigt ska kunna hävda ett stopp för trakasserier inom arbetslivet, säger Wanja Lundby Wedin som numera är S-kyrkopolitiker.

Skrev debattartikel

Liknande tongångar uttryckte ett antal kvinnliga ledare inom LO i en debattartikel som publicerades i veckan strax innan #inteförhandlingsbart offentliggjordes och deklarerade att det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier.

– Att de valde att kommentera det innan tar fokus från upproret oavsett om de vill väl. I första hand ska ledarna lyssna på sina medlemmar och verkligen fundera på hur vi bryter tystnadskulturen, säger Anna Jarl som undertecknat uppropet.

Hon var tidigare förtroendevald inom fackförbundet Handels i Stockholm och har egna erfarenheter av hur sexuella trakasserier tystas ned inom organisationen.

– Fackförbunden har länge haft nolltolerans, det har bevisligen inte räckt till. Jag vill se att man på allvar försöker förändra tystnadskulturen genom att se över hur genomförandet ser ut faktiskt och reellt, säger Anna Jarl.

Som Dagens ETC rapporterade om tidigare i veckan har det för endast några veckor sedan skett en incident på LO-ägda Runö folkhögskola. Två män från IF Metall trakasserade två kvinnor från Kommunal.

– Vi hade ett fall på Runö, men det har jag inga fler kommentarer om. Jag kan däremot säga att vi agerade så fort det kom till vår kännedom, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

Hur ser du på ditt eget ansvar för sexism och trakasserier inom LO?

–  Jag försöker stödja kvinnor inom organisationen. En svårighet är att många inte vill anmäla, det måste vi ta på största allvar. Det är också viktigt att män tar tag i den manliga normen.

LO kommer nu se över hela konferens- och kursverksamheten, berättar Berit Müllerström.

– Varje kurs och konferens kommer att inledas med ett samtal om sexuella trakasserier.

Silke Neunsinger som arbetar på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har för ett antal år sedan upplevt hur män inom arbetarrörelsens trakasserat kvinnor. Hon välkomnar att LO säger sig vilja ta tag i problemen.

– Det finns förbund som HRF och andra som jobbat hårt mot trakasserier på arbetsplatser, men man har inte gjort tillräckligt inom LO. Det är uppenbart när jag läser alla vittnesmål i uppropet.

Nu krävs det en grundlig kartläggning av problemet, tror Silke Neunsinger.

– Det saknas kunskap om omfattningen, och det måste undersökas ordentligt. Sedan krävs tydliga handlingsplaner så att organisationerna agerar rätt när problemen uppstår, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Varför skriver du under uppropet?